Din cauza volumului redus de precipitaţii căzut în ultimele patru luni pe terenurile agricole din judeţul Hunedoara, doar 60% din suprafaţa programată a fost însămânţată normal, în campania de toamnă a acestui an.
„Aportul de apă din precipitaţii în lunile august-noiembrie a fost de numai 25 de litri pe metrul pătrat, comparativ cu perioada similară din anul trecut, când cantitatea de precipitaţii a fost de 270 de litri pe metrul pătrat”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Agricole Hunedoara, Ioan Ştefan.
Agricultorii ar putea continua însămânţările pentru a mai recupera din pierderi
Având în vedere că în ultima săptămână au fost semnalate câteva ploi slabe, agronomii recomandă fermierilor să continue arăturile de toamnă şi chiar însămânţările la păioasele de toamnă, chiar dacă, din punct de vedere calendaristic, ne aflăm la jumătatea lunii decembrie.
„În ultimele zile au căzut câteva ploi ce au totalizat peste 10 litri pe metrul pătrat. Este foarte puţin, dar e mai mult decât nimic. Totuşi, în sol avem acum umiditate până la vreo zece centimetri adâncime, fapt care ne conferă posibilitatea de intra în câmp. Recomandarea mea ar fi ca, de îndată ce pot intra în câmp, agricultorii să meargă şi să facă însămânţările de toamnă la culturile de păioase, în primul rând pentru a mai recupera din pierderi”, a precizat Ioan Ştefan, citat de Agerpres.
O iarnă blândă ar salva o parte din culturi
Potrivit specialiştilor, seceta va avea efecte negative în ceea ce priveşte recolta de anul viitor, însă totul depinde de regimul viitor al precipitaţiilor şi de starea vremii.
„O iarnă blândă, bogată în ploi şi ninsori, va permite recuperarea unei părţi importante din ceea ce s-a pierdut până acum”, spune Ioan Ştefan.
Conform datelor statistice, în judeţul Hunedoara au fost semănate circa 6.000 de hectare cu păioase, comparativ cu 9.000 de hectare însămânţate anul trecut. Cele mai mari suprafeţe sunt cultivate cu grâu, orzoaică, orz, secară, legume şi plante furajere.
Sursa: Agerpres