Adama
AGRICOVER

Hristos a Înviat! Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

Publicat: 01 mai 2016 - 07:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sărbătorile pascale sunt petrecute de românii noștri în familie, alături de ființele dragi. Multe dintre tradițiile noastre străvechi au dispărut. În spațiul rural, din fericire, s-au conservat o parte din obiceiurile, ritualurile care creionează identitatea noastră ca neam.

Masa din prima zi de Paște este un prilej de reunire a familiei și decurge după o anume rânduială. Preparatele care au fost duse la bisericã și sfintite: ouãle rosii, cașul de oaie, salata cu ceapã verde si ridichi, drobul și friptura de miel, pasca umplutã cu branzã sau smântână. Sacrificarea mielului la aceastã sãrbãtoare este preluatã din practici precreștine, pentru a marca începutul perioadei de renovare a timpului. Mielul tãiat la sãrbãtoarea Paștelui este identificat simbolic de creștini cu Iisus Hristos, prin care este reactualizatã moartea sa fizicã.

În cele trei zile ale Paștelui, masa nu se strânge ci stã întinsã cu bunãtãți pe ea, ca oricine vine în casã sã fie ospãtat. Totodatã se mai menține obiceiul de a merge la pãrinți și la nașii de cununie și de botez cu pascã și ouã roșii. În unele zone se mai pãstreazã tradiția ca fetele mari sã urce în noaptea de Înviere in clopotnițã si sã spele limba clopotului cu apã neînceputã. Cu aceastã apã se vor spãla pe fațã în zorii zilei de Paște, pentru a fi atrãgãtoare tot anul și așa cum aleargã oamenii la Înviere cand se trag clopotele la bisericã, asa sã alerge și feciorii la ele. Flãcãii trebuie sã se ducã cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt cele mai dragi, sã le stropeascã cu apã sau parfum iar ele, pentru a-și arãta consimțământul la sentimentele lor, trebuie sã le ofere un ou roșu.

În prima zi de Paște existã obiceiul de a se purta haine noi în semn de respect pentru aceastã aleasã sãrbãtoare, dar și pentru cã ea semnificã primenirea trupului și a sufletului, așa cum se primenește întreaga naturã odatã cu primãvara. Totodatã un accesoriu de îmbrãcãminte de culoare roșie este recomandat să fie purtat în ziua de Paște.

Un alt ritual străvechi spune că în seara Învierii trebuie să punem într-un lighean cu apă un ou roșu și o monedă de argint. Dimineața, toată familia se va spăla cu acea apă pe față, pe rând, dând cu oul roșu pe obraz și spunând: „Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu ca oul. Toți să mă dorească și să mă aștepte așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paște. Să fiu iubit ca ouăle în zilele Paștelor”. După aceea, se ia moneda de argint și se trece peste față: „Să fiu mândru și curat ca argintul”.

paste-2016_b

În multe sate din dreapta Prutului, tinerii iau toaca din bisericã și o duc in cimitir, unde trebuie sã o pãzeascã. Dacã aceasta e furatã, trebuie sã dea o petrecere în cinstea hoților. Dacã au fãcut treabã bunã și au pãzit-o, hotii plãtesc pentru ospãt. Se mai spune cã dacã plouã in Vinerea Seacã anul va fi bogat, cu recolte indestulãtoare, iar dacã va fi soare puternic, anul va fi secetos, neroditor. Pe vremuri de Paște, îndeosebi a doua și a treia zi, în multe sate se organizau jocuri, hora satului, unde veneau sãtenii de toate vârstele.

În zilele de Paște la moldoveni tradițional era și datul in scrânciob. Drept platã pentru aceastã distracție erau ouãle roșii. Se credea cã cine se dãdea în scrânciob, aceluia îi vor crește roadele înalte și-i va merge bine tot anul. În prezent, multe din frumoasele tradiții și obiceiuri strãmoșești de Paște mai sunt, din fericire, încã valorificate atât în familiile moldovenilor cât și în cadrul diverselor manifestații culturale, etnofolclorice. În prima zi de Paște, înainte de răsăritul soarelui, fetele și băieții obișnuiesc să se scalde într-o apă curgătoare pentru a fi „iuți, sprinteni, ușori, sănătoși, harnici și iubiți”.

Sărbători frumoase, cu lumină!

(sursa:creștinortodox)

Vizualizat: 2524 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii