Producţii s-ar face şi mai mari, dar atâta timp cât nu poţi estima decât cheltuielile şi niciodată veniturile, nu poţi face investiţii foarte mari, este de părere Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Botoşani.
“Nu poţi spune: am garantat un preţ minim. Dacă ai ştii că ai un preţ mai bunicel ai ştii să îţi dozezi cheltuielile, să investeşti mai mult în îngrăşăminte, ca să poţi scoate producţii bune. Altfel, degeaba investeşti mult şi preţurile sunt proaste s-ar putea să rămâi cu un profit foarte mic sau chiar deloc. Riscul naturii să zicem că este compensat prin asigurare, cel puţin 80% ar fi asigurat. Eu cred că atunci când vrei să faci producţii mari trebuie să faci şi investiţii bune; nu se mai poate fără îngrăşăminte, tratamente şi astea ştim cât costă, dar nu vom şti niciodată cu cât vom vinde”, ne-a spus agricultorul botoşănean.
Acesta se arată nemulţumit de evoluţia pieţei şi de faptul că preţurile mici nu au efecte în bugetul consumatorului final. “În 2012 a fost peste 1 leu kilogramul de grâu, nu o să mai vedem preţul acela, că aşa a fost conjunctura, dar anul trecut a scăzut la jumătate, anul acesta la fel, iar eu pâinea nu am văzut să se mai ieftinească, dimpotrivă se scumpeşte. Dacă materia primă, în speţă grâul, s-a ieftinit la jumătate, de ce nu s-a ieftinit şi pâinea, ca să simtă şi consumatorul la buzunar? Care este criteriul după care s-au format aceste preţuri, s-a luat în calcul vreo bursă? Nu, s-au gândit la câţi bani le rămân în buzunar ca să îi poată împărţi. Pentru unii este bine când sunt campanii electorale, cum sunt cei care aşteaptă o bere sau un mic, dar pentru cei care lucrează nu, eu aş vrea să fie din 20 în 20 de ani!”, a conchis Doru Andrici.
Scrie-ne la Vocea fermierului!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Intră pe www.agroinfo.ro la secţiunea “Vocea fermierului” şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta! sau Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne părearea ta!
Precizare: aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia AgroInfo.