Producătorii agricoli tulceni au înregistrat o producţie bună de grâu, la rapiţă rezultatele nefiind însă cele aşteptate, potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR).
Agricultorii tulceni au înfiinţat, conform unui raport al DADR, culturi de grâu pe o suprafaţă de 61.240 de hectare, această cultură deţinând ponderea majoritară în structura culturilor de toamnă. „Pentru acest an, producţia obţinută reprezintă una din cele mai bune producţii medii din ultimii ani cu o cantitate medie la hectar de 3.941 de kilograme, respectiv o cantitate totală de 243.402 tone. Indicii de calitate s-au situat la valori bune, aferente calităţii grâului de panificaţie. Rezultatele bune obţinute au reflectat existenţa unor condiţii de mediu prielnice culturii de grâu, dar şi efortul cultivatorilor privind aplicarea de tehnologii complexe, în special prin aplicarea de îngrăşăminte şi prin utilizarea unui material semincer de calitate”, se arată într-un raport semnat de directorul general al DADR, Luminiţa Răileanu.
Cultura de rapiţă – sub aşteptări
La cultura de rapiţă însă, care în ultimii ani s-a extins tot mai mult în judeţul Tulcea, s-a obţinut o producţie medie de 1.085 de kilograme la hectar la o suprafaţă totală rămasă în cultură de 26.366 de hectare.
„Cultura de rapiţă a fost mult sub aşteptări ca producţie şi calitate, ca urmare a înfiinţării într-un pat germinativ necorespunzător în urma secetei excesive din lunile august şi septembrie din anul 2010, dar şi a temperaturilor scăzute din luna februarie 2011 corelate cu lipsa unui strat protector de zăpadă, situaţie ce a dus la calamitarea unei suprafeţe de aproape 5.000 de hectare de rapiţă din totalul de 31.216 de hectare înfiinţate”, se mai arată în raportul DADR.
Fermierii ţin recolta în hambare
Potrivit şefului DADR, Luminiţa Răileanu, producţia de grâu obţinută în urma campaniei agricole din acest an se află în depozitele din judeţ, foarte puţini producători comercializându-şi produsele din cauza preţurilor mici de pe piaţă.
Suprafaţa agricolă din judeţul Tulcea este de 363.941 de hectare, din care o suprafaţă de 294.039 de hectare reprezintă teren arabil.
Pe lângă cele 61.240 de hectare cultivate cu grâu şi cele 31.216 hectare cultivate cu rapiţă, producătorii tulceni au mai cultivat în primăvara acestui an 58.135 de hectare cu porumb şi 53.450 de hectare cu floarea-soarelui, existând însă şi culturi de plante medicinale şi legume de câmp.
sursa: Agerpres