Există premise pozitive pentru o producţie bună de grâu anul acesta, în judeţul Teleorman, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Teleorman (DADR), Stelian Găină.
„În toamnă, au fost însămânţate 167.723 de hectare de grâu. Cifra este normală şi premisele sunt pozitive până la această dată. Suntem optimişti privind producţiile pe care le vom obţine când o să înceapă recoltatul. Grâul rămâne cultura principală, peste 70 % din ce s-a semănat în toamnă”, a precizat Stelian Găină.
Grâul acestui an: furajer, de mijloc şi foarte bun
În acelaşi timp, Paul Şchiopu, fondator al Cooperativelor Agricole din Teleorman susţine că fermierii se aşteaptă să aibă producţie de grâu peste media preconizată, de 4-5 tone la hectar. „În Teleorman, în acest moment, sunt semne că o să avem trei categorii de grâu. Una, care, datorită factorilor meteorologici - întuneric prea mult, umididate prea multă, tratamente întârziate - se va duce către calitatea unui grâu furajer, o alta, a fermierilor sponsorizaţi, bine dotaţi, care au făcut tratamente, o să fie grâu foarte bun şi a treia, cea de mijloc, rămâne să ne-o caracterizeze cumpărătorii. La nivelul judeţului Teleorman, predomină cel bun. Din punct de vedere al cantităţii la hectar, producţiile sunt bune, de 4-5 tone la hectar, în medie”, a declarat pentru Agerpres Paul Şchiopu.
Potrivit aceleiaşi surse, preţul preconizat al grâului în prezent este „sub aşteptări", comparabil cu cel de anul trecut. „Întotdeauna în această perioadă, până la recoltare, s-au afişat preţuri mici. Preţurile acum sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, circa 70 de bani pe kilogram. Preţul optim pentru un grâu de calitate ar trebui să fie peste 70-80 de bani. Cunosc fermieri care au cheltuit mulţi bani cu tratamentele. S-au făcut cheltuieli mari în primăvară”, a completat Şchiopu, citat de Agerpres.