Producţia totală de cereale a Uniunii Europene este estimată la 304,8 milioane tone în sezonul 2017/2018, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.
Chiar dacă această proiecţie este cu 2% mai mică decât prognoza din aprilie, aceasta este încă cu 3,5% mai mare decât producţia estimată pentru actualul sezon. Scăderea producţiei la orz este principalul factor care stă la baza scăderii estimării lunare a producţiei totale de cereale. Reducerea producţiei de orz este cauzată mai ales de condiţiile meteorologice nefavorabile, respectiv temperaturile scăzute.
Pentru grâu se estimează o creştere a producţiei cu 5% faţă de anul trecut iar producţia totală de grâu moale va ajunge la 141,3 milioane tone (134,4 milioane tone în 2016/2017). În acelaşi timp, producţia de orz este de aşteptat să rămână relativ neschimbată faţă de anul trecut, la 59,5 milioane de tone.
În ceea ce priveşte originea producţiei, producţia totală de cereale este de aşteptat să crească (faţă de anul trecut) cu 20,5% în Franţa şi în Marea Britanie (+2,3%), Danemarca (+4,1%), Polonia (+ 1,1%) şi România (4,6%). O scădere importantă a producţiei de cereale se aşteaptă în Ungaria (-10,5%).
În perioada următoare este de aşteptat ca previziunile actuale privind producţia totală de cereale în UE să crească, deoarece mai sunt, până la recoltare, o mulţime de factori care pot influenţa producţia finală.
Mai multe ştiri privind producţia agricolă la nivel internaţional, în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!