La doar zece zile după ce Rusia a decis să elimine taxa la exporturile de grâu, introdusă la 1 februarie, Ministerul rus al Agriculturii a anunţat că intenţionează să o reintroducă, în altă formă, ca să îşi protejeze crescătorii de animale de majorarea costurilor la furaje.
Potrivit Bloomberg, citată de Agerpres, Rusia a fost anul trecut al patrulea mare exportator mondial de grâu. Taxa eliminată în 15 mai a.c., cu o lună şi jumătate mai devreme decât se preconiza iniţial, era fixată la 15% din preţul vamal plus 7,5 euro/tonă, dar nu putea fi mai mică de 35 euro/tonă.
În 25 mai, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Agriculturii, Yekaterina Popova, a declarat că noua taxă ar putea să se aplice de la 1 iulie 2015, dacă va fi aprobată de Guvernul de la Moscova.
Potrivit purtătorului de cuvânt, noua taxă va fi de cel puţin 1 rublă/tonă, dar va fi mai mare dacă preţurile la contractele free-on-board trec de 11.000 ruble (220 dolari)/tonă.
Ministrul rus al Agriculturii: Preţurile la grâu ar trebui limitate la 220 dolari/tonă
Ministrul rus al Agriculturii, Aleksandr Tkachev, declara recent că preţurile la grâu ar trebui limitate la nivelul de 11.000 de ruble (220 de dolari) pe tonă, pentru a-i putea proteja pe crescătorii ruşi de animale.
Conform datelor furnizate de traderul de cereale ZAO Rusagrotrans, în săptămâna 18-24 mai 2015, preţurile la grâu pentru recolta din sezonul următor au crescut cu 2,7%, până la 190 dolari/tonă.