Piaţa cerealelor se dezvoltă odată cu recolta în curs. Oferta creşte. Veştile din Franţa se îmbunătăţesc. Calitatea grâului se pare că este mai bună decât se preconizase. Acest lucru are o influenţă directă asupra cotaţiilor la bursa Matif, dar şi asupra formării preţurilor pe piaţa fizică.
În Germania, recoltatul a fost întrerupt, săptămâna trecută, 17-23 iulie, din cauza furtunilor. Grâul treierat are un conţinut de proteine ridicat, dar indicii de calitate sunt destul de reduşi. Procesatorii sunt reţinuţi în achiziţii şi deocamdată vor să-şi facă o imagine a calităţii mărfii.
De asemenea, exportul este slab. Moneda euro puternică face ca cerealele europene să fie mai scumpe în afacerile cu ţările terţe. Acest lucru are o influenţă asupra formării preţurilor la bursa la termen Matif, reducând preţurile.
Odată cu începerea noului an fiscal au fost exportate numai 460.400 t (anul trecut: 1,435 milioane de tone) grâu moale din UE. Acest lucru reprezintă 32 la sută din cantitatea exportată în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cotaţiile la Matif cresc uşor
Odată cu începerea recoltatului, cotaţiile grâului la bursa europeană la termen Euronext de la Paris (Matif) au crescut. Cotaţia cea mai mare a atins 182 euro/t la data de 11 iulie. Începând de atunci, pentru recolta veche, cotaţiile au scăzut la 170,25 euro/t. Vinerea trecută, 21 iulie, cotaţiile au crescut uşor. Susţinerea a venit de pe piaţa americană, unde cotaţiile grâului la CboT au început să crească. Pentru perioada de livrare septembrie – decembrie se cer 185 euro/t.
Seceta şi arşiţa pun piaţa americană în mişcare
Preţurile grâului cresc, din nou, în SUA. Meteorologii se aşteaptă la căldură şi secetă în Marile Câmpii. În statul federal Dakota de Nord, la graniţa cu Canada, există temerea că 5 până la 30 la sută din suprafaţa cultivată cu grâu de vară ar putea fi calamitată, iar grâul folosit ca hrană pentru animale.
Surprinzătoare sunt exporturile mari de grâu din SUA: 669.500 t, informează Ministerul Agriculturii din SUA, USDA. Aşteptările fuseseră de 250.000 până la 450.000 t.
Sursa: agrarticker.de