RECOLTA BOGATĂ DE CEREALE PUNE MARE PRESIUNE PE PREŢUL GRÂULUI. Cotațiile la bursa la termen Matif de la Paris și-au croit cu greu un drum ascendent în săptămânile trecute.
La această dată se încheie ultimele contracte cu livrare în decembrie, numărul tranzacţiilor la bursă fiind în scădere. Și diferența de preţ față de contractele pentru luna martie s-a diminuat. Acum 14 zile, această diferență fusese de 7 euro/t, ajungând recent la 1 euro/t.
2,084 miliarde de tone de cereale în 2016-2017
Cea mai recentă estimare a Consiliului Internațional al Cerealelor (CIC), publicată joi, 24 noiembrie, a afectat din nou preţurile. Cea mai bogată recoltă de cereale a tuturor timpurilor ar urma să fie, conform prognozei CIC, și mai mare decât se estimase inițial. Se așteaptă o recoltă mai bogată de porumb și grâu în SUA și Brazilia. Analiștii estimează pentru 2016/17 o recoltă de 2,084 miliarde de tone de cereale (plus 81 de milioane de tone față de anul trecut).
Se scumpeşte grâul furajer!
În comerțul fizic, procesatorii nu se arată interesaţi să cumpere cereale. Grâul și secara de panificație nu se caută. Pe de altă parte, și agricultorii sunt reținuți cu vânzările și așteaptă prețuri mai bune. Singurul impuls de pe piața cerealelor vine din parte producătorilor de hrană mixtă, care sunt în căutare de cereale, în special de grâu furajer. În acest context, prețurile grâului furajer au ajuns aproximativ identice cu cele ale grâului de panificație.
Se conturează șanse pentru exporturi de grâu în următoarele săptămâni, însă o creșterea mare se lasă încă așteptată.
Pe plan internațional se discută despre faptul că Rusia ar dori să renunțe la taxa pe exporturile de grâu, lucru care nu ar fi deloc favorabil exportatorilor europeni.
(sursa: agrarticker.de)