La iniţiativa Organizaţiei Interprofesionale Cereale şi Produse Derivate din România vineri, 20 iunie a.c., va avea loc o întâlnire de lucru cu toţi actorii din lanţul cerealier: producători agricoli, comercianţi, depozitari şi procesatori.
Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, ne-a declarat că nu se poate face o evaluare privind evoluţia preţurilor pe piaţa cerealelor din noua recoltă. „La iniţiativa Organizaţiei Interprofesionale Cereale şi Produse Derivate din Româna vom avea, vineri, o întâlnire de lucru cu toţi actorii din lanţul cerealier, adică: producători agricoli, comercianţi, depozitari şi procesatori. Acţiunea are drept scop de a ne informa cu privire la situaţia reală din teritoriu şi să ne formăm o opinie legat de cantitatea, calitatea grâului din noua recoltă”, a precizat liderul ROMPAN.
În portul Constanţa, 172 euro/tona de grâu
Până atunci, potrivit surselor noastre, în portul Constanţa, traderii oferă un preţ de 172 de euro pentru tona de grâu, cultură care încă nu a ajuns la maturitate pentru a fi adunată din lan.
În Galaţi, orzul a dat o medie de 5.500 kg/hectar la neirigat
Lucru ştiut de toţi fermierii, orzul de toamnă ajunge la maturitate cu 7-10 zile înaintea grâului. În zonele în care cultura a atins parametrii optimi de recoltare, s-a început strângerea producţiei. Într-o fermă din comuna Schela, din sudul judeţului Galaţi, s-a terminat recoltarea orzului de pe întreaga suprafaţa de 102 hectare. Cu un modul de lucru format din trei combine performante, în aproape trei zile, s-a adunat întreaga recoltă. Producţia medie la hectar a fost de 5,5 tone, în condiţii de neirigare.