Odată cu relansarea ostilităţilor din zona Mării Negre, piaţa cerealelor a reacţionat prin introducerea unei „prime de risc”. Calitatea slabă a producţiilor este un alt motiv de îngrijorare al analiştilor pieţei internaţionale.
La sfârşitul penultimei săptămâni a lunii trecute (22 august), preţul futures la grâu a cunoscut o creştere cu până la 3%, pe fondul intensificării tensiunilor dintre Moscova și Kiev, după ce Rusia a trimis un convoi de ajutoare umanitare în estul Ucrainei fără consimțământul ucrainean. Astfel, la Bursa de la Chicago, preţul futures la grâu (roşu), pentru luna septembrie, a depăşit media ultimelor trei luni cu 2,7%, iar la Bursa de la Paris, preţul pentru luna noiembrie a ajuns la 173,75 euro/t, în creştere cu 1,3% şi peste media ultimelor 20 de zile.
Aceste aprecieri ale preţului la bursele internaţionale reflectă îngrijorarea traderilor pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, ambele state fiind exportatori majori de cereale, iar preţurile indică posibilitatea întreruperii exporturilor de cereale.
O altă preocupare a brokerilor este legată de calitatea slabă a producţiei din Uniunea Europenă, Strategie Grains arătând că doar 59% din producţie îndeplineşte standardele de panificaţie, faţă de 71% anul trecut.
Estimarea privind calitatea scăzută a grâului canadian şi previziunile privind ploile din nordul SUA, care vor întârzia şi mai mult campania de recoltare la grâul de primăvară, sunt alte motive de îngrijorare.
Mai multe detalii privind piaţa cerealelor puteţi citi în revista Recolte Bogate – septembrie 2014!