Rusia ar putea exporta peste două milioane de tone de grâu în perioada februarie-iunie 2015, întrucât trebuie respectate contractele convenite anterior de introducerea barierelor vamale, au estimat luni analiştii de la SovEcon.
La 1 februarie 2015, Rusia a introdus o serie de bariere vamale în ideea de a frâna exporturile de cereale. Taxa pe exporturile de grâu este fixată la 15% din preţul vamal plus 7,5 euro, dar nu poate fi mai mică de 35 de euro pe tonă urmând să expire la data de 30 iunie. „Unele companii vor trebuie să continue să furnizeze grâu la export şi să respecte contractele convenite anterior în pofida taxelor la export şi a semnalelor de stabilizare a rublei”, au apreciat analiştii SovEcon, potrivit Agerpres. Aceştia au estimat că exporturile de grâu rusesc au crescut până la 803.000 tone în ianuarie 2015 de la 773.000 în decembrie 2014 şi de 2,4 ori mai mult comparativ cu luna ianuarie 2014.
De altfel, în luna ianuarie 2015 exporturile totale de cereale ale Rusiei au atins un nivel de 2,3 milioane tone, o cifră record pentru luna ianuarie, pe măsură ce traderii s-au grăbit să livreze cerealele înainte de intrarea în vigoare a taxei vamale.
Egiptul nu va fi scutit de la plata taxelor pentru importurile de grâu din Rusia, a anunţat recent Ministerul rus al Agriculturii, transmite RIA Novosti.
Pe fondul deprecierii masive a rublei, a devenit mai profitabil pentru agricultorii ruşi să-şi vândă în străinătate produsele, în loc de piaţa locală. În consecinţă. la 1 februarie 2015, Rusia a introdus o serie de bariere vamale în ideea de a frâna exporturile de cereale. „Legislaţia rusească stipulează că tarifele în vigoare sunt universale şi nu pot fi modificate în funcţie de situaţia persoanelor fizice, entităţilor sau ţărilor implicate în importurile şi exporturile de bunuri”, a precizat Ministerul rus al Agriculturii, într-un comunicat de presă.