Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat de ce creşte preţul pâinii într-un an cu producţie record de grâu.
Producţia de cereale a depăşit, până la această dată, 15 milioane de tone. La grâu şi orz sunt producţii record anul acesta: de 11,4 milioane de tone, respectiv 1,9 milioane de tone, potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros.
Totuşi, Oros recunoaşte că „ministerul şi ministrul nu au nici un merit pentru aceste producţii mari”.
"Grâul a ajuns la o producţie totală de 11,4 milioane de tone, ceea ce este foarte mult. Este cea mai mare producţie din 2007 şi până în prezent. De ce din 2007? Pentru că de atunci suntem în Uniunea Europeană, au început subvenţiile, a început agricultura mai performantă în România.
Am pornit de la 3 milioane de tone de grâu în 2007 şi am ajuns la 11,4 milioane de tone, producţia totală. Au mai fost ani cu producţii bune, în 2019 cu 10,29 milioane de tone şi în 2017 cu 10,03 milioane de tone. Sigur că producţia totală este dependentă de suprafaţă, dar ceea ce ne bucură este că şi producţia medie la hectar este în acest an cea mai mare - 5.340 kg/ha, depăşind alţi ani importanţi când au fost, de asemenea, producţii de 4.700 - 4.800 kg/ha”, a explicat Adrian Oros.
Conform datelor MADR din data de 23 august, producţia de grâu de 11,4 milioane de tone a fost recoltată de pe 99,31% din suprafaţa cultivată anul acesta, de 2,151 milioane hectare.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, în câteva judeţe s-a depăşit media naţională de 5.340 kg/ha, respectiv în vestul ţării, în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş, dar şi în judeţele din sud: Olt, Caraş Severin, Ialomiţa şi Călăraşi. „Chiar şi în Mureş, în zona de câmpie unde se cultivă cereale, s-a obţinut o producţie la hectar peste media naţională”, a spus Oros.
De ce creşte preţul grâului!
„Preţul grâului nu este dat doar de producţia internă şi cel mai bun argument a fost anul trecut, când am avut o producţie diminuată cu aproape 40%, iar preţul grâului panificabil nu a crescut în mod drastic, pentru că producţia mondială a fost foarte bună.
Anul acesta, deşi noi avem o producţie foarte bună la grâu, 11,4 milioane de tone, iar grâul panificabil pe care noi îl consumăm este de maxim 2,2 milioane de tone, producţia globală de grâu scade cu aproape 15,5 milioane de tone. Dacă anul trecut am avut noi secetă, anul acesta a fost secetă destul de severă în Rusia, Ucraina, dar şi în câmpiile vestice şi centrale din Statele Unite. Această producţie mondială diminuată face ca preţul grâului să rămână crescut”, a explicat Oros.
Potrivit acestuia, preţul grâului a continuat să crească pe piaţa europeană şi mondială, iar cotaţiile bursiere din această perioadă indică valori cu circa 40% mai mari, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Oros: Grâul are o pondere de 65-70% din preţul pâinii
Ministrul Agriculturii a mai spus că majorarea preţului la grâu ar putea determina şi o scumpire a pâinii, în condiţiile în care materia primă utilizată, respectiv grâul, are o pondere de 65-70% din preţul pâinii, iar între 30-35% din preţ sunt cheltuieli cu energia, apa, combustibilul şi forţa de muncă.
Oros a precizat că producţia de grâu este bună şi din punct de vedere calitativ, chiar dacă au fost multe ploi în primăvară, „există suficient grâu panificabil de o calitate superioară”.
Potrivit ministrului Agriculturii, „ţinând cont de calculele pe care ni le-au dat cei care activează în industria de morărit şi panificaţie, noi consumăm cam 2,2 milioane de tone de grâu panificabil, circa 500.000 de tone de grâu furajer, 550.000 de tone de grâu pentru seminţe, 400.000 de tone de grâu pentru industria alcoolului, deci aproximativ 4 - 4,5 milioane de tone este consumul nostru total intern, restul este pentru export”.