Pe piaţa grâului, discuţiile agricultorilor se concentrează în special pe situaţia culturilor şi mai puţin pe vânzări. Căldura se lasă aşteptată, în special în nordul Europei, iar ploile din ultima vreme au fost suficiente.
În Franţa, clima este momentan prea uscată şi nu se ştie dacă ploile aşteptate pe alocuri vor fi suficiente. La finalul celei de-a 19 săptămâni calendaristice (8-17 mai), 76 la sută din culturile de grâu moale din Franţa au fost catalogate ca fiind „bune până la foarte bune”, o îmbunătăţire cu un procent faţă de săptămâna a 18-a.
Exporturile cresc
Exporturile de grâu moale înregistrate în cea de-a 18-a săptămână au însumat 466.181 t, relatează Comisia Europeană. Astfel, exporturile anului fiscal actual sunt de 21,1 milioane de tone până la momentul de faţă, cu aproximativ 5 milioane de tone mai reduse faţă de anul trecut.
Algeria a cumpărat 470.000 t grâu pentru sezonul următor. Este vorba despre prima tranzacţie a Algeriei pentru 2017/18, iar livrarea va avea loc în luna iulie. Preţurile s-au mişcat între 197,50 şi 199 USD/t cif. Comercianţii se aşteaptă ca marfa să vină în special din regiunea Mării Negre.
Pierderi la bursă
La bursa europeană la termen Euronext de la Paris (Matif), contractele pe grâu au înregistrat pierderi. În prima zi de tranzacţionare din săptămâna 8-17 mai, cotaţiile la Matif au scăzut. Grâul de recoltă veche cu livrare în septembrie s-a comercializat la 168,25 euro/t (-1,25 euro).
Un curs al monedei euro stabil, o situaţie mai bună a culturilor în Franţa şi pierderile înregistrate de tranzacţiile cu grâu la bursa de la Chicago (CBoT) au influenţat cotaţiile. Cele mai recente rapoarte FAO, în urma cărora Marocul ar urma să recolteze anul acesta 7 milioane de tone de grâu (cu 2,7 mio t mai mult faţă de anul trecut) îşi vor pune amprenta pe cotaţiile la bursă.
Cotaţia grâului cu livrare în septembrie a ajuns, luni, 8 mai, la 169 euro/t. Linia de susţinere inferioară se află la 168 euro/t. Dacă preţurile scad sub această cotaţie, următorul prag ar fi la 165 şi 162 euro/t. Dacă se atinge nivelul de 171,50 euro/t, abia atunci ar putea creşte cotaţiile grâului la Matif.
Sursa: agrarticker.de