Preţul grâului este relativ stabil la Bursa Matif, dar contracte noi nu se prea încheie. Totodată, lucrările de primăvară din agricultură sunt în plină desfăşurare. Interesul pentru contractele din noua recoltă este reţinut.
Pierderi la bursă
La bursa europeană Eurex de la Paris (Matif), interesul participanţilor se îndreaptă acum către contractele cu livrare în mai. Prima zi de tranzacţionare din săptămâna 13-19 martie a început cu modificări ale cotaţiilor la Matif. Cea mai redusă cotaţie a fost de 172,25 euro/t (-1,50 euro). Acest lucru nu este deloc o veste bună, întrucât este posibil ca preţurile să scadă şi mai tare. Însă pentru a păstra impulsul pozitiv de pe piaţa grâului, este suficient ca preţurile să nu scadă sub marja de 170,50 euro/t, respectiv 168,50 euro/t. Situaţia ar deveni periculoasă dacă preţurile ar scădea sub 165,50 euro/t.
În acelaşi timp însă, exporturile susţin piaţa grâului. Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută exporturi de 400.000 t de grâu. Astfel, cantitatea exportată din acest an fiscal atinge 16,523 milioane de tone. La aceeaşi dată a anului trecut se exportaseră 19,050 milioane de tone, iar în anul record 2014/17 - 20,614 milioane de tone de grâu.
Un alt impuls important care ar putea susţine piaţa nu se prevede. Bursa la termen de la Chicago înregistrează pierderi de zile întregi. Bursa Matif se poate detaşa doar cu greu de această situaţie dificilă. Participanţii la bursa CBOT mizează pe faptul că va surveni o modificare a preţurilor în cazul în care îngheţul anunţat în câmpiile de nord va periclita culturile de grâu de iarnă. După ce Franţa a reuşit să câştige pentru prima dată, din nou, o licitaţie organizată în Egipt, se aşteaptă ca licitaţia din Arabia Saudită, la care vor fi cumpărate 720.000 t de grâu, să pună exporturile europene încă o dată în mişcare. De la această licitaţie ar putea porni noi impulsuri pentru bursa Matif.
(sursa: agrarticker.de)