Adama
AGRICOVER

Grâul şi rapiţa – riscă să fie compromise de ploi şi de... cântar

Publicat: 01 iulie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Campania agricolă de anul acesta a debutat promiţător prin recoltarea orzului. Producţia de orz a fost bună în majoritatea zonelor, însă nu la fel vor fi aşteptările pentru grâu şi pentru rapiţă, culturi ce pot fi compromise de ploile din ultima perioadă.

În Vrancea „grâul s-a înnegrit”
Contrar previziunilor meteo specifice unui an normal, când nu ar trebui să plouă în această perioadă, aici plouă întruna de 5-6 zile. „Am început recoltarea la rapiţă, dar am întrerupt, pentru că nu se mai poate intra în lan cu combina. Deocamdată nu putem relua lucrarea din cauza ploilor şi a umidităţii bobului. Furtunile puternice au scuturat şi grâul şi rapiţa. Se va repeta situaţia de anul trecut, pentru că grâul s-a înnegrit, şi vom avea din nou discuţii cu depozitarea, vom avea grâu furajer şi aşa mai departe...” ne-a declarat Constantin Bazou, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante tehnice, Vrancea.

Recoltă grâu_b

La Buzău „vom fi martorii încolţirii bobului în spic”
Sunt judeţe în care nici orzul nu a scăpat. Agricultorii buzoieni au întrerupt temporar recoltatul orzului şi al rapiţei în urma precipitaţiilor din ultimele zile care pe alocuri au depăşit 20 de litri pe metrul pătrat în numai 24 de ore.
„Ploile au perturbat campania agricolă de vară care se afla în plină desfăşurare, recoltele erau promiţătoare, de 3,5 tone de orz şi de două tone la rapiţă, dar există temeri că vor fi pierderi de recoltă”, a declarat, pentru Agerpres, şeful de secţie la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Cosmin Florea.

Potrivit acestuia, într-o singură zi în localităţile Zoreşti şi Frasinu au căzut precipitaţii de peste 20 de litri pe metrul pătrat.
„Agricultorii au fost obligaţi să-şi retragă combinele din lan, plouă de mai multe zile, iar, dacă precipitaţiile nu se vor opri, vom fi martorii apariţiei tăciunelui şi al încolţirii bobului în spic”, a mai spus Cosmin Florea.

Cântarul – un alt obstacol în campania agricolă
Dacă vremea nu lasă agricultorii să-şi strângă recoltele din câmp, nici noua măsură a guvernului nu îi lasă să le transporte la bazele de depozitare.

Noul act normativ, elaborat de Ministerul Transporturilor, adoptat de Guvern în aprilie a.c. şi aflat în vigoare din luna mai, interzice circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor care transportă cereale sau alte produse agricole vrac dacă acestea nu deţin documente care atestă efectuarea cântăririi la încărcare. Astfel, pentru a respecta prevederile HG nr. 432/2011, act care modifică şi completează HG 1373/2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România, producătorii de cereale ar trebui să aibă  amplasat un cântar la capătul solei de pe care sunt recoltate cereale, astfel încât să poată efectua cântărirea la încărcare.

„Este strigător la cer, vom ţine producţia în capul locului să o mănânce animalele şi păsările. Toţi stau la drumul mare să ne pândească în timp ce producţia se depreciază în câmp. Nu este suficient, oare, un aviz de însoţire a mărfii cu producţia estimată, urmând să o confruntăm cu cea reală odată ajunşi la bazele de depozitare?”a spus Constantin Bazou.

Producătorii agricoli au susţinut taxarea inversă pentru combatera evaziunii, dar consideră că este deja suficient, fiind revoltaţi de noua hotărâre. „E suficient taxarea inversă, am susţinut această măsură, dar atât. Vrem să ne manifestăm nemulţumirea cu privire la această nouă hotărâre şi voi participa marţi la discuţia de la minister unde sper să putem face ceva în privinţa transportului”, a adăugat acesta.

Vizualizat: 4282 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii