Atât la Chicago, cât şi la Paris, preţurile la bursă s-au menţinut stabile săptămâna 21-27 august 2017, însă au cedat după publicarea prognozei Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC).
Acesta estimează pentru anul fiscal curent o producţie mondială de 742 de milioane de tone de grâu şi se situează doar uşor sub prognoza pe luna august a Ministerului Agriculturii din SUA, USDA, care prognozase o producţie de 743,2 milioane de tone. Pentru Rusia, pe care estimatorii sunt focusaţi la momentul de faţă, IGC estimează o producţie de 80 (USDA: 77,5) milioane de tone.
Exporturile de grâu moale din UE sunt, în continuare, slabe, însă comercianţii nu uită că exporturile au pornit bine anul trecut şi cele două situaţii nu se pot compara. În plus, Rusia domină piaţa exporturilor, ceea ce ar putea să se schimbe în cea de-a doua parte a campaniei de exportare.
În acelaşi timp, calitatea grâului din Rusia este îndoielnică. De această lacună ar putea profita UE şi în special Franţa, dar mai puţin Germania. În Germania se conturează probleme privind calitatea grâului, ceea ce ar putea influenţa negativ exporturile.
Pe piaţa cash din Germania nu s-au finalizat tranzacţii semnificative săptămâna trecută, ceea ce se datorează, în special, disponibilităţii reduse de a pune marfa în vânzare. În vest, preţurile s-au menţinut relativ stabile, deşi cotaţiile la bursă au fost în scădere. Grâul furajer franco Südoldenburg cu livrare între septembrie şi decembrie se vinde la 167 euro/t. Preţul franco Südholland pentru grâul furajer este cu aproximativ 2 euro mai mare, pentru zona Rinului se numesc preţuri de 160 euro/t. Orzul furajer cu livrare între septembrie şi decembrie se vinde franco Südoldenburg la aproximativ 157 euro/t.
sursa: agrarticker.de