Adama
AGRICOVER

Gorj: Grâul a răsărit, dar nu a înfrăţit deloc

Publicat: 20 decembrie 2011 - 19:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În toamna anului 2011, din cauza secetei, în judeţul Gorj nu s-a însămânţat rapiţă, iar grâul, chiar dacă a răsărit, nu are condiţiile necesare pentru a înfrăţi.

În opinia lui Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj, fermierii din judeţele Gorj şi Mehedinţi au avut cel mai greu an pentru că cele două judeţe au fost grav afectate de secetă, atât pe perioada verii, cât şi în toamnă.

„Cel mai greu a fost cu înfiinţarea culturilor. La noi practic nu a plouat aproape deloc, până la această dată. Am făcut lucrările după recoltarea culturilor de prăşitoare şi am înfiinţat aproape 100 de hectare de grâu, dar numai la lotul semincer. Culturile sunt foarte slab dezvoltate, grâul a răsărit, dar nu a înfrăţit absolut deloc”, ne-a declarat Traian Ghinoiu.

Pentru a asigura o densitate normală culturii, fermierii au aplicat tehnologiile cunoscute fie de la specialişti, fie de la alţi colegi. Astfel, în condiţii de secetă extremă, ei au considerat necesară o cantitate mai mare de seminţe pe hectar.
„Am procedat bine atunci când am semănat 300 kg de sămânţă la hectar. Cel puţin aşa avem asigurată o anumită densitate, pentru că, dacă va ninge şi nu va ploua, grâul va sta sub zăpadă, iar pe timpul iernii cultura nu va avea condiţii de înfrăţire”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj.

Câmp cultivat_b

Referitor la preţuri, fermierii români nu se aşteaptă la creşteri semnificative, chiar dacă seceta va diminua producţia. „Noi suntem o picătură într-un ocean, din punct de vedere al pieţei cerealelor, la nivel european şi mondial. Piaţa grâului nu poate fi influenţată foarte mult de seceta din această toamnă, pentru că sunt producători mari la nivel european, care presează şi echilibrează rapid distribuţia producţiei”, a conchis Ghinoiu.

Vizualizat: 5169 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Interagro se bazează pe cererea de produsele agricole pentru exporturi de 600 milioane dolari în 2012

Interagro se bazează pe cererea de produsele agricole pentru exporturi de 600 milioane dolari în 2012

În anul 2011 Interagro a înregistrat exporturi în valoare de 600 de milioane de dolari, iar pentru 2012, compania estimează aceeaşi cifră de afaceri, cu toate că, o posibilă scădere ar putea fi înregistrată în urma reducerii producţiei din cauza contextului economic. 

Efectele secetei: Producţia de cereale din 2012 va fi diminiuată cu 20-30%

Efectele secetei: Producţia de cereale din 2012 va fi diminiuată cu 20-30%

În cea mai mare parte a ţării culturile agricole înfiinţate în această toamnă au fost afectate de seceta prelungită. Agricultorii au întâmpinat dificultăţi în efectuarea lucrărilor, iar costurile de producţie au crescut considerabil.

Clubul Fermierilor Agricover a obţinut o producţie de un milion de tone de cereale şi seminţe oleaginoase în 2011

Clubul Fermierilor Agricover a obţinut o producţie de un milion de tone de cereale şi seminţe oleaginoase în 2011

Grupul Agricover şi 135 de fermieri, constituiţi în Clubul Fermierilor Agricover, au obţinut, anul trecut, o producţie de un milion de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, iar pentru 2012 îşi propun creşterea cu 50% a volumului de marfă tranzacţionată în cadrul Clubului şi creşterea cu 50% a valorii finanţărilor şi a vânzărilor pe credit a input-urilor.

Rapiţa şi grâul intră în iarnă sub nivelul minim de dezvoltare

Rapiţa şi grâul intră în iarnă sub nivelul minim de dezvoltare

Aflaţi deja la jumătatea lunii decembrie şi luând în calcul lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă, fermierii îşi fac tot mai multe griji cu privire la starea de vegetaţie a culturilor. Rapiţa este „o cultură compromisă”, în opinia acestora, iar pentru grâu „zăpada ar putea salva culturile”. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii