În toamna anului 2011, din cauza secetei, în judeţul Gorj nu s-a însămânţat rapiţă, iar grâul, chiar dacă a răsărit, nu are condiţiile necesare pentru a înfrăţi.
În opinia lui Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj, fermierii din judeţele Gorj şi Mehedinţi au avut cel mai greu an pentru că cele două judeţe au fost grav afectate de secetă, atât pe perioada verii, cât şi în toamnă.
„Cel mai greu a fost cu înfiinţarea culturilor. La noi practic nu a plouat aproape deloc, până la această dată. Am făcut lucrările după recoltarea culturilor de prăşitoare şi am înfiinţat aproape 100 de hectare de grâu, dar numai la lotul semincer. Culturile sunt foarte slab dezvoltate, grâul a răsărit, dar nu a înfrăţit absolut deloc”, ne-a declarat Traian Ghinoiu.
Pentru a asigura o densitate normală culturii, fermierii au aplicat tehnologiile cunoscute fie de la specialişti, fie de la alţi colegi. Astfel, în condiţii de secetă extremă, ei au considerat necesară o cantitate mai mare de seminţe pe hectar.
„Am procedat bine atunci când am semănat 300 kg de sămânţă la hectar. Cel puţin aşa avem asigurată o anumită densitate, pentru că, dacă va ninge şi nu va ploua, grâul va sta sub zăpadă, iar pe timpul iernii cultura nu va avea condiţii de înfrăţire”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj.
Referitor la preţuri, fermierii români nu se aşteaptă la creşteri semnificative, chiar dacă seceta va diminua producţia. „Noi suntem o picătură într-un ocean, din punct de vedere al pieţei cerealelor, la nivel european şi mondial. Piaţa grâului nu poate fi influenţată foarte mult de seceta din această toamnă, pentru că sunt producători mari la nivel european, care presează şi echilibrează rapid distribuţia producţiei”, a conchis Ghinoiu.