Preţul de referință al grâului, la Bursa de la Paris, a fost întărit de deprecierea monedei euro în raport cu dolarul, care a fost favorabilă pentru exportatorii de cereale din zona euro, printre care Franța și Germania.
Astfel, preţul futures la grâul european a scăzut aproape de un minim al ultimelor trei luni, probabil şi ca urmare a îmbunătățirii stării culturilor din SUA.
Grâul pentru panificaţie, pe piaţa Euronext din Paris - contracte futures cu livrare în noiembrie 2014, a atins cel mai redus nivel, de 190,25 euro/tonă (27 mai 2014).
Scăderea euro în raport cu dolarul a făcut să crească volumul licenţelor de export ale UE la 530 mii tone, în ultima săptămână a lunii mai. În acest context, Franța ar putea încheia o vânzare importantă către Algeria. Doar prețurile competitive ale grâului din zona Mării Negre au temperat oarecum speranțele de export, în timp ce perspectivele privind o recoltă bună încurajează scăderea preţului.
Marea Britanie - Preţul futures al grâului furajer a scăzut sub 150 dolari/tonă în ultima săptămână din luna mai. Este pentru a treia oară când preţul coboară sub acest prag, de la sfârşitul anului 2011. Astfel, prețul futures la grâu la Bursa de la Londra/LIFFE, în 27 mai, a fost de 147 lire/tonă, continuând astfel tendința de scădere manifestată în ultimele săptămâni.
Se apreciază că această diminuare a fost alimentată de rapoartele încurajatoare privind starea culturilor din UE și SUA. Tendinţa de scădere a preţului la grâul furajer din Marea Britanie s-a observat şi pe piaţa mondială, contractele futures la bursele din SUA scăzând cu cca. 4% în săptămână respectivă.
Analiştii pieţei internaţionale avertizează asupra faptului că randamentele culturilor agricole din emisfera nordică sunt încă incerte, din cauza sensibilităţii plantelor la fenomenele meteorologice care pot apărea în săptămânile următoare. Evoluţia situaţiei din Ucraina este un alt semnal de alarmă.
Mai multe detalii despre preţuri şi producţii în revista Recolte Bogate - iunie 2014!