Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anunţat miercuri că a cumpărat 300.000 de tone de grâu din România şi Franţa, cu livrare în perioada 1-10 martie.
Egiptul a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România de la firma Ameropa, alte 60.000 de tone de grâu tot din România, dar de la firma Nidera precum şi 120.000 de tone de grâu din Franţa de la firmele Soufflet şi Lecureur, a declarat vice-preşedintele GASC, Mamdouh Abdel Fattah. Preţul mediu a fost de 236,25 dolari pe tonă, cu transportul inclus. „Este cel mai scăzut preţ de vânzare plătit în acest sezon. Preţul reflectă scăderea de pe piaţă şi nevoia de a diversifica sursele de provenienţă”, a declarat un trader, potrivit Agerpres.
UE va creşte exporturile de grâu
Grupul Strategie Grains apreciază că situaţia actuală din regiunea Mării Negre va conduce la creşterea exporturilor de grâu ale statelor UE cu cca. 2,1 milioane tone în sezonul 2014/2015. Aceasta, mai ales ca urmare a deciziei Rusiei de a-şi reduce volumul exporturilor.
Şi Ucraina şi-a anunţat intenţia de exporta mai puţin, cerându-le comercianţilor să limiteze transferurile în lunile ianuarie şi februarie la 200 mii tone grâu de panificaţie. Statele UE vor fi astfel în cea mai bună poziţie pentru a suplini necesarul de grâu din regiunea Mării Neagre pe piaţa mondială. Se estimează că statele din regiune au exportat în sezonul trecut cca. 29,3 mil. tone. Franţa, principalul exportator de grâu din UE, va avea anul acesta condiţii de piaţă favorabile pentru exportul de grâu.
Conform datelelor oficiale, în a doua săptămână a anului (până la 15 ianuarie), UE a eliberat licenţe de export pentru 553 mii tone. Astfel, totalul exporturilor de grâu moale în sezonul 2014/2015 a ajuns la 15,3 mil. tone, comparativ cu 15,9 mil. tone în aceeaşi perioadă a sezonului trecut.