Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începe, din 10 noiembrie 2011, tranzacţionarea contractului Grâu Panificaţie-UE Futures - cu activ suport preţul, în monedă unică europeană (EUR), al unei tone metrice de grâu de panificație produs în Uniunea Europeană, informează BVB.
Calitatea grâului trebuie să fie conformă cu standardele și legislația de comercializare menționate în specificațiile contractului „NO. 2 MILLING WHEAT FUTURES” tranzacționat pe platforma NYSE Liffe Paris, administrată de NYSE Euronext.
Principalele caracteristici corespunzătoare acestui contract futures sunt următoarele:
Denumire parametru: Valoarea parametrului pentru contractul Grâu Panificație-UE Futures
Primele scadenţe disponibile: GRUE12JAN (scadența în 9 ianuarie 2012) și GRUE12MAR (scadența în 9 martie 2012)
Multiplicator: 50 lei
Valoare noțională a unui contract: Pretul înmulțit cu multiplicatorul. Exemplu: la prețul unei tranzacții de 194,54 Euro/tonă rezultă o valoare de 9.727 lei (194,54 x 50 lei = 9.727 lei)
Luni de scadență: Ianuarie(JAN); Martie(MAR); Mai(MAY); August(AUG); Noiembrie(NOV)
Ultima zi de tranzacţionare/Data scadenţei: Ultima zi de tranzacționare este cu două zile lucrătoare înainte de a 10-a zi calendaristică a lunii de scadență. Data scadenței este ziua lucrătoare imediat următoare ultimei zile de tranzacționare.
Cotația: EURO/tonă metrică
Pasul de cotare: 0,01 EURO/To (0,50 lei/contract)
Marja unitară: 1.000 lei/contract
Limita zilnică de variație: ± 30 EURO/To
Tarife* BVB: 0,35 lei/contract
CCB: 1,00 lei/contract
Nota: Până la data de 31 decembrie 2011 inclusiv, BVB nu percepe tarif pentru tranzacționarea acestui nou contract futures.
Totodată, începând cu prima zi de tranzacționare a contractului Grâu Panificaţie-UE Futures, SSIF Broker va acționa în calitate de Market Maker pentru cele mai apropiate două scadențe ale acestui contract futures.
Principalii parametri specifici cu privire la obligaţiile SSIF Broker în calitate de Market Maker pentru contractul Grâu Panificație-UE Futures sunt prezentați mai jos:
PARAMETRI SPECIFICI MARKET MAKERILOR PE CONTRACTELE GRÂU PANIFICAŢIE-UE FUTURES
DENUMIRE | VALOARE |
Volum minim corespunzător ofertei ferme de cumpărare şi de vânzare |
10 contracte |
Spread maxim dintre preţurile de cumpărare şi de vânzare afişate de Market Maker |
√ 2 % pentru seria cu cea mai apropiată scadenţă (prima scadenţă) √ 3 % pentru seria corespunzătoare celei de a doua scadenţe |
Perioada de timp minimă pentru menţinerea în piaţă a ofertei de cumpărare şi de vânzare în decursul unei şedinţe de tranzacţionare |
60% din sedinţa de tranzacţionare sau dacă simbolul / activul suport a fost suspendat de la tranzacţionare, din perioada în care s-a tranzacţionat în cursul sedinţei |
Număr minim de serii IFD pentru care un participant la Piaţa Derivatelor se înregistrează ca Market Maker | 2 scadenţe (serii) – pentru cele mai apropiate scadențe |
Piaţa Derivatelor
Piaţa Derivatelor a fost lansată în luna septembrie 2007 şi reprezintă piaţa reglementată la termen administrată de BVB în conformitate cu prevederile Codului BVB-Operator de Piaţă: “Cartea ÎI – Piaţa Reglementată la Termen”. Instrumentele financiare derivate listate sunt contracte futures având activ suport indici bursieri, acţiuni şi valute.
Casa de Compensare Bucureşti
CCB a fost înfiinţată în 2007 în dublă calitate de casă de compensare şi de contraparte centrală, pentru a desfăşura operaţiuni post-tranzactionare specifice instrumentelor listate pe Piaţa Derivatelor, într-un mod eficient şi sigur, respectând legislaţia incidentă precum şi utilizând principii şi mecanisme recunoscute de standardele şi de practicile internaţionale în domeniu.