Vânzările de cereale la negru s-au diminuat cu 70-80% după introducerea taxării inverse la cereale şi plante tehnice, a declarat, în 21 iulie a.c., vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicuşor Şerban, în cadrul unei conferinţe pe teme de agricultură.
„Vânzarea de cereale la negru s-a diminuat cu 70-80% după introducerea taxării inverse la cereale, dar vom vedea dacă şi recuperarea TVA de către producători va fi benefică şi corectă. Taxarea inversă la cereale este o măsura corectă numai dacă este dusă până la capăt, respectiv dacă producătorul îşi recuperează la timp TVA”, a spus Şerban, citat de Agerpres.
Producătorul român de cereale subvenţionează statul cu valoarea TVA pe care o are de recuperat
Acesta a precizat că în condiţiile în care se respectă legea, producătorul român de cereale subvenţionează bugetul de stat timp de 30 de zile, dar dacă aceasta nu se respectă, atunci subvenţionarea bugetului va fi pe perioada în care se aşteaptă rambursarea TVA la cereale.
„Noi cumpărăm din toamnă seminţe, îngrăşăminte, motorină, plătim TVA aferentă acestor produse şi vine perioada de recoltare, când vindem şi trebuie să recuperăm această taxă. Dacă se va întâmpla la timp va fi bine, dacă nu, fermierii vor avea mari probeleme”, a adăugat vicepreşedintele LAPAR.