Suprafaţa cultivată cu grâu, producţia, raportul dintre consum şi producţie, stocurile şi exportul sunt printre informaţiile generale pe care trebuie să le cunoască un client al Bursei de Valori Bucureşti care doreşte să tranzacţioneze contractul „Grâu Panificaţie - UE Futures”, a declarat, Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB).
„Contractul Grâu Panificaţie - UE Futures este un copil azi”
Preşedintele ANAMOB a făcut declaraţiile de mai sus în cadrul unui seminar organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, realizat în vederea mediatizării faptului că de la 10 noiembrie Bursa de Valori Bucureşti a început tranzacţionarea contractului „Grâu Panificaţie - UE Futures”.
„Contractul Grâu Panificaţie - UE Futures este un copil azi. Un copil care se va dezvolta în funcţie de participarea la bursă a actorilor - arbitrajori, hedgeri sau speculatori. Informaţiile generale pe care trebuie să le cunoască aceştia sunt suprafaţa de grâu recoltată la nivel mondial, producţia medie, raportul consum-producţie, valoarea stocurilor, exportul etc. Dacă ne uităm la datele statistice, remarcăm faptul că în ultimii ani suprafaţa cultivată a scăzut, dar producţia a crescut, aici intervenind tehnologiile. Consumul şi producţia sunt în aceeaşi valoare. Iar preţurile trebuie menţionat faptul că îşi vor menţine tendinţa de creştere până în 2020 dacă nu vor interveni mari turbulenţe”, a declarat Viorel Marin, potrivit Agerpres.
„Sunt bineveniţi speculatorii pe BVB"
Prezent la acest seminar, Contantin Boromiz, managerul grupului „Boromir” a declarat că prin contractul „Grâu Panificaţie - UE Futures” se va dezvolta conceptul de a asigura riscurile pentru un investitor în acest domeniu.
„De aceea, spun că sunt bineveniţi speculatorii pe BVB, ei asigură lichidate. Şi, în orice caz, prin tranzacţionarea grâului se va forma o educaţie în România în acest domeniu. Aşteptăm ca BVB să vină şi cu alte produse agricole la tranzacţionare”, a precizat managerul companiei Boromir.
„Piaţa grâului în România era o piaţă incultă”
În acelaşi timp, Grigore Chis, director general SSIF Broker SA, a afirmat că „piaţa grâului în România era o piaţă incultă”.
„Erau diferenţe mari de preţ la Vâlcea, la Maramureş, la Brăila. Prin acest contract, deja vom avea un preţ de referinţă. Vom ajuta piaţa să vândă în jurul unui preţ”, a spus Chis, citat de Agerpres.
Bursa de Valori Bucureşti informează că, din data de 10 noiembrie 2011, a început tranzacţionarea contractului „Grâu Panificaţie - UE Futures” - ca activ cu suport preţul, în monedă unică europeană al unei tone metrice de grâu de panificaţie produs în Uniunea Europeană.
sursa: Agerpres