Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat, în 10 noiembrie 2011, un contract la termen pe preţul grâului de panificaţie, care va oferi producătorilor români de grâu un nivel real de referinţă pe care aceştia pot să-l utilizeze pentru a-şi valorifica producţia cât mai avantajos, evitând riscurile legate de fluctuaţiile de preţ.
Câştigă şi fermierii, dar şi procesatorii din industria panificaţiei
Noul contract va da posibilitatea fermierilor să îşi fixeze un preţ şi o dată la care să-şi vândă grâul fără teama că în viitor preţul grâului ar putea să scadă, iar ei să iasă în pierdere. Producătorii din panificaţie vor putea, de asemenea, să utilizeze acest contract pentru a-şi asigura un preţ cert pentru grâu, evitând să plătească un preţ mai mare în viitor, în cazul creşterii cotaţiei la grâu.
„Agricultura din România are un potenţial ridicat, iar noi trebuie să fim pionieri în a-l întâmpina. Noi, BVB, nu putem tranzacţiona fizic aceste mărfuri, dar prin contractele derivate pe care o să le lansăm, oferim pârghii producătorilor pentru a-şi proteja afacerile prin hedging-ul de preţ. Prin contractul futures cu activ suport preţul grâului de panificaţie în standarde UE lansat de BVB la tranzacţionare pe 10 noiembrie, Bursa de Valori Bucureşti vrea să ofere un instrument care urmăreşte preţul internaţional al grâului şi să îşi arate disponibilitatea de a construi în viitor o piaţă pentru tranzacţionarea certificatelor de depozit pe cereale”, a declarat Valentin Ionescu, director general al BVB.
Ministrul Agriculturii: Fără o bursă a cerealelor la Marea Neagră, nu vom avea niciodată o situaţie foarte clară în ceea ce priveşte valorificarea producţiei
“Sunt de părere că această dezbatere este binevenită pentru a discuta pe marginea problemelor de agricultură, precum şi a unui plan de acţiune în privinţa producţiei agricole. Agricultura este un subiect de interes major, acţionează nu numai la nivel social, dar şi din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici. România are un potenţial agricol extraordinar.
M-aş bucura dacă în sistemul bursier din România am găsi o locaţie pentru producţia agricolă din România şi dacă bursa de cereale şi plante tehnice nu ar fi la Odessa, ci la Brăila sau Bucureşti. Fără o astfel de bursă care să formeze preţul cerealelor, al plantelor tehnice, al produselor agricole la Marea Neagră, una dintre cele mai importante zone cerealiere de produse agricole ale lumii, cred că nu vom avea niciodată o situaţie foarte clară în ceea ce priveşte valorificarea producţiei, oricât de mare şi calitativă ar fi”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în cadrul conferinţei „AGRO Futures – Viitor pentru agricultură la BVB”, eveniment menit să ofere o privire de ansamblu asupra importanţei agriculturii pentru economia românească, dar şi un prilej de prelansare a noului contract.
La discuţiile din cadrul conferinţei găzduite de Valentin Ionescu, director general al BVB, au mai participat, alături de ministrul Agriculturii, şi preşedintele ANAMOB, Viorel Marin, directorul comercial al Boromir SA, Cezar Popescu, iar Grigore Chiş, director general SSIF Broker, societate ce va asigura serviciul de Market Making pentru acest contract, alături de domnul Iulian Lupu, coordonator proiect – Dezvoltarea pieţei derivatelor la BVB au au prezentat caracteristicile noului contract futures pe preţul grâului de panificaţie.
BVB va continua seria evenimentelor dedicate lansării acestui contract futures cu alte 2 conferinţe organizate la Râmnicu Vâlcea, în 15 noiembrie 2011 şi la Brăila, în 17 noiembrie 2011.