EGIPTUL APROBĂ LIVRAREA DE GRÂU DIN ROMÂNIA. Procurorii din Egipt au anunţat, pe 24 septembrie 2017, că au aprobat o decizie privind cernerea grâului livrat din România, care a fost respins anterior de Autoritatea pentru carantină de la Cairo pe motiv că ar conţine seminţe de mac.
Potrivit Agenţiei de presă Reuters, citată de Agerpres, cernerea va separa seminţele de grâu, a afirmat un oficial de la Ministerul egiptean al Agriculturii. Potrivit acestuia, o altă navă cu grâu din Franţa, care conţinea de asemenea seminţe de mac, este încă verificată.
Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni, după ce a refuzat intrarea în ţară a două nave cu grâu pe motiv că ar conţine seminţe de mac. Una din aceste nave, care a fost oprită în luna august, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj.
Luna aceasta, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că seminţele de mac prezente în grâul provenit din România şi din Franţa nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut. Potrivit unui raport semnat de preşedintele Autorităţii pentru carantină, seminţele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecinţă, procedura care va fi urmată este cernerea, a declarat vice-preşedintele GASC, Ahmed Youssef.
Din momentul în care a apărut o asemenea informaţie, eu am spus-o foarte clar că nu este reală. În România nu cultivăm (...) ceea ce ar însemna drog pentru ei, cum, de altminteri, nu există în cultură macul sălbatic, pentru că nimeni nu a văzut anul acesta pe culturile de grâu o floare de mac, care se distingea foarte uşor, pentru că are culoarea aceea roşie, şi am spus-o din capul locului că nu este adevărat. (...). Iată că timpul ne-a demonstrat că lucrurile sunt altfel decât primele informaţii, declara ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urmă cu o săptămână, după ce autorităţile din Egipt au anunţat că macul din grâul românesc nu este dăunător.
Daea a mai spus că, din nefericire, această problemă a afectat, pentru că a creat o anumită imagine, deşi România are grâu foarte bun, de bună calitate.
GASC ar urma să cumpere aproximativ şapte milioane de tone de grâu în anul fiscal care a început în iunie 2017, pentru a putea asigura materia primă necesară unui program de pâine subvenţionată de care depind zeci de milioane de egipteni, mai notează Agerpres.