CALITATEA GRADATĂ de MANUAL! În Monitorul Oficial al României nr. 537 din 10 iulie 2017 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 228/2017 privind aprobarea Manualului de gradare pentru seminţele de consum.
Potrivit Ministerului Agriculturii, manualul de gradare are rolul de a servi drept instrument de lucru pentru gradatori şi cuprinde informaţii ce oferă posibilitatea stabilirii calităţii reale a seminţelor de consum depozitate.
“Aplicarea sistemului de gradare este o garanţie a faptului că producătorii agricoli vor primi un preţ corect pentru produsul lor în funcţie de calitatea acestuia. În acelaşi timp, sistemul de gradare permite atât asigurarea unei calităţi constante a seminţelor de consum depozitate, încurajand tranzacţiile comerciale şi îmbunătăţind raportul dintre costul de producţie şi preţul seminţelor de consum”, se arată în comunicatul MADR.
Potrivit Manualului de gradare pentru seminţele de consum, la grâu sunt alocate 3 grade, după cum urmează:
Factori de gradare |
Grad 1 |
Grad 2 |
Grad 3 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare |
Specifice produsului sănătos |
||
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. |
77,0 |
75,0 |
72,0 |
3. Impurităţi, % max., compuse din: |
6,0 |
10,0 |
12,0 |
3.1 Boabe sparte, % max. |
3,0 |
3,0 |
5,0 |
3.2 Boabe cu defecte, % max., din care: |
3,0 |
5,0 |
7,0 |
3.2.1 Boabe şiştave, % max. |
3,0 |
5,0 |
*) |
3.2.2 Alte cereale, % max. |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
3.2.3 Atacate de dăunători, % max. |
1,0 |
2,0 |
*) |
3.2.4 Boabe cu tegumentul de culoare modificată (arse), % max. |
0,5 |
0,5 |
*) |
3.3 Boabe încolţite, % max. |
0,5 |
1,0 |
2,0 |
3.4 Impurităţi diverse, % max., din care: |
2,0 |
3,0 |
3,0 |
3.4.1 Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: |
|
|
|
3.4.1.1 Seminţe toxice, % max. |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
3.4.2 Boabe alterate, inclusiv atacate de Fusarium, % max., din care: |
0,5 |
1,0 |
1,0 |
3.4.2.1 Boabe arse-încinse, % max. |
0 |
0,05 |
0,05 |
3.4.2.2 Boabe atacate de Fusarium, % max. |
0,3 |
0,5 |
1,0 |
3.4.3 Corpuri străine, % max. |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
3.4.4 Cornul secarei, % max. |
0,05 |
0,05 |
0,05 |
3.4.5 Boabe cu mălură, % max. |
0 |
0,1 |
0,1 |
4. Conţinut de proteină, % min. |
12 |
11 |
*) |
*) Nu se normează. |
Notă: Categoriile de factori de gradare au fost stabilite folosind ca document de referinţă SR 13548 Grâu comun (Triticum aestivum L.). Specificaţii."
Neaplicarea operaţiunilor de gradare face ca amestecarea unei cantităţi mici de produs de calitate inferioară cu un lot de calitate superioară să deprecieze calitatea finală a amestecului.
România, an de an, cultivă circa 2 milioane ha de grâu, principalele specii cultivate fiind Triticum aestivumsubspeciile vulgare şi spelta, Triticum durum. Condiţiile specifice ţării noastre, precum şi soiurile de grâu cultivate în România, oferă calităţi deosebite pentru grâul a cărei destinaţie o constituie panificaţia. Nu există grâu furajer, destinaţia produsului fiind dictată de interesele beneficiarului.