12.480 kg/ha, la grâu, la 14% umiditate, au fost recoltate în anul agricol 2014 - 2015, la Timişoara, în câmpurile de experienţe standard cu soiuri de grâu realizate de Mirela şi Octavian Guler, coordonatorii Programului Şcoala de Soiuri.
Cântărirea a fost făcută imediat după recoltarea întregii parcele, prin cântărirea întregii recolte şi nu prin cântărire pe flux.
"Dar ai recoltat şi porumbul?"
Cifra de mai sus este numai „vârful aisbergului”. Dintr-un total de 80 de variante experimentale, producţiile medii pe trei repetiţii s-au grupat după cum urmează:
- 1 soi – 12.480 kg/ha (repetiţia 1 – 13.254 kg/ha, repetiţia 2 – 12.023 kg/ha, repetiţia 3 – 12.163 kg/ha).
- 7 soiuri au avut producţii între 11.500 şi 11.999 kg/ha;
- 8 soiuri au avut producţii între 11.000 şi 11.499 kg/ha;
- 8 soiuri au avut producţii între 10.500 şi 10.999 kg/ha;
- 15 soiuri au avut producţii între 10.000 şi 10.499 kg/ha.
În urma calculului statistic, în prima clasă de producţie, alături de soiul cu producţia cea mai mare mai sunt încă şase soiuri. Toate aceste soiuri pot fi considerate egale agronomic, diferenţele dintre ele fiind doar matematice. Aceasta înseamnă că, în condiții de câmp, ordinea acestor soiuri se poate schimba, între ele fiind o diferență relativ mică.
Nivelul potenţial al acestor producţii a fost temperat de faptul că la jumătatea lunii iunie soiurile au intrat brusc în maturitate fiziologică, ceea ce a afectat umplerea boabelor. La soiul care a dat vârful de producţie, MMB la recoltă a fost de 41,76 grame (comparativ cu 56,2 grame la sămânţa semănată). Pentru cine doreşte să viseze un pic, poate face calculul pentru ce-ar fi fost dacă... (56,2 / 41,76 x 12.480 =...).
După recoltare, stăteam de vorbă cu un cunoscut, om vechi într-ale agriculturii. Când i-am spus despre asemenea rezultate (văzuse câmpurile de experienţe) s-a lăsat un moment de linişte şi a întrebat:
- Dar ai recoltat şi porumbul?
- Nu, rezultatele sunt de la grâu şi orz.
Iar după o pauză lungă:
- Nici nu mai ştiu ce să spun! Am rămas fără grai...
Şi la orz rezultatele de producţie au fost excepţionale: dintr-un total de 22 de soiuri şi hibrizi din experienţe, la 5 variante producţiile au fost de peste 11.000 kg/ha, iar la 7 variante producţiile au fost între 10.000 şi 10.999 kg/ha.
Peste 9 tone/hectar şi în experienţele la scară mare de la Şcoala de Soiuri 2015
Producţiile excepţionale din acest an obţinute în experienţele standard au fost confirmate de producţiile punctuale înregistrate în ferme în parcelele bune (situaţii cu 9.700 kg/ha), dar şi în experienţele la scară mare din programul Şcoala de Soiuri. În amplasamentul de la Timişoara, dintr-un număr de 44 de soiuri de grâu:
- 2 soiuri au avut producţii de peste 9.000 kg/ha;
- 7 soiuri au avut producţii între 8.500 şi 8.999 kg/ha;
- 12 soiuri au avut producţii între 8.000 şi 8.499 kg/ha.
Aflaţi care este soiul de grâu care a dat această producţie record în 2015, dar şi care este diferența dintre cele două tipuri de experiențe (standard, respectiv la scară mare), ce tehnologii au fost aplicate şi care este calitatea producţiei obţinute citind Revista Ferma ediţia 14(153)/2015, care apare după jumătatea lunii august.