Adama
AGRICOVER

GRATIS! Campania de IRIGAŢII 2017 LANSATĂ cu APĂ GRATUITĂ de la canalul magistral!

Publicat: 15 mai 2017 - 10:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Petre Daea, ministrul Agriculturii, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Florin Ionuţ Barbu, directorul general ANIF, au dat startul campaniei de irigaţii pentru 2017 pe 12 mai, prin vizita oficială făcută la nodul hidrotehnic Pietroiu - Ştefan cel Mare din judeţul Ialomiţa. 

„Am vrut să vin astăzi aici pentru că este pentru prima dată în istoria României când apa pe canalul magistral se aduce gratuit. Partea de irigaţii rămâne strategică, avem două obiective majore în acest domeniu: reabilitarea sistemului de irigaţii până la 1.980.000 ha până în 2020 şi să aducem apa pe canalele principale gratuit până la SPP, în aşa fel încât asociaţiile de udători să o poată folosi”, a declarat Liviu Dragnea.

oficiali-deschidere-irigati_b

Vizita este cu atât mai importantă cu cât săptămâna trecută (marţi) a fost aprobată în Camera Deputaţilor (for decizional) legea prin care se aduce apa gratuit pentru fermieri până la staţiile de punere sub presiune (SPP), cheltuiala fiind susţinută de bugetul de stat, unde este deja prevăzută suma de 90 de milioane de lei în acest scop.

daea-si-dragnea_b

„Din sumele alocate prin planul naţional de irigaţii s-au cheltuit până acum 100 milioane pentru că aici suntem într-un loc unde sistemul trebuie privit în ansamblul lui, ce s-a reabilitat şi ce nu s-a reabilitat. Pentru noi sunt 3 operaţiuni. Primul este punerea în stare de funcţionare a staţiilor de pompare. Al doilea obiectiv este organizarea asociaţiilor de utilizatori în aşa fel încât aceştia să acceseze fonduri de la UE care înseamnă 431 milioane de euro, ca să se realizeze infrastructura secundară. Reabilităm pas cu pas fiecare sistem ca sistemul de irigaţii să fie funcţional. Nu ne ducem cu reabilitări în zone unde nu poate ajunge apa la plantă. La această dată am dat startul campaniei de irigat din 2017. Sunt solicitări de irigat pentru 400.000 ha, ceea ce înseamnă din întregul sistem de 2 milioane de hectare, 20% din capacitatea sistemului”, a declarat Petre Daea.

canalul-reabilitat_b

Locaţia aleasă mai are şi o altă explicaţie – finalizarea proiectului de reabilitare a Canalului de aducţiune 1 pe o suprafaţă de 4,4 km, proiect finanţat prin fonduri europene cu o valoare de 6 milioane de lei (cu TVA inclus).
Suprafaţa irigată cu cele două canale care se intersectează la nodul hidrotehnic de la Pietroiu-Ştefan cel Mare este de 15.000 ha. Canalul de aducţiune CA1 este impermeabilizat şi urmează, prin planul naţional de irigaţii, canalul CA2, momentan nereabilitat. Chiar de anul acesta va intra la reabilitare. Pierderile sunt acum, după reabilitare, la 15% faţă de canalul CA2, nereabilitat, de 60-70%, a declarat Florin Ionuţ Barbu, directorul general ANIF.

Pentru fermieri, aducerea apei pe canalul principal aduce o reducere a cheltuielilor cu mia de metri cubi la apa de irigat cu 40%. Pe noi ne costă mia de metri cubi pompate de la ANIF 150 lei, care dispar din costurile fermierului cu această măsură. Noi contabilizăm şi plătim consumul de energie, munca vie şi valoarea apei de la staţia de punere sub presiune care ne introduce nouă apa în sistemul subteran. Cu aproximativ 40% scade costul miei de metri cubi de apă pompată. Eu am început irigatul pe 14 aprilie şi cred că îl închid în octombrie”, a spus Viorel Nica, administrator Agrichim şi preşedinte al Ligii OUAI-urilor.

instalatii-de-la-SPP1_b

Pe lângă vizita la nodul hidrotehnic, a fost o oprire şi la staţia de punere sub presiune Movila, unde au fost realizate investiţii prin accesarea de fonduri europene pentru înlocuirea echipamentelor de pompare. Diferenţa de trecere de la sistemul vechi la cel nou este de 100 mc pe oră. Această amenajare cuprinde 2 staţii de punere sub presiune şi o staţie de repompare. Pentru SPP1 se irigă o suprafaţă de 2.601 ha cu apă luată direct din canalul CA1. Pentru SPP2 care irigă 3.000 ha, avem o staţie de repompare. Agregatele noi sunt silenţioase şi mai productive. Instalaţiile de irigat au fost luate prin leasing, pe o perioadă de 7 ani. Se acoperă cheltuiala şi ne aduce şi profit. Am instalaţii din 1971, cel mai vechi sistem de irigat din Bărăgan, realizat cu BERD. Dacă nu accesam măsura 125 în 2013, în 2015 nu mai aveam cu ce să irig. Acum pe măsura 4.3 schimbăm toate instalaţiile. Nu ne-au ajuns fondurile să schimbăm întreaga instalaţie. Consumul pentru instalaţiile noi este de 400 kWh, pentru cele vechi 550 kWh. Avem o economie de energie de 150 kWh pentru instalţiile noi”, a explicat Viorel Nica.

A fost o oprire şi la una din instalaţiile de irigaţii, tip pivot, aparţinând Agrichim Feteşti, care a putut fi văzută în lucru pentru cultura de grâu.
Cei prezenţi au dezvoltat stadiul în care se află implementarea planului naţional de irigaţii, programul de susţinere a producătorilor de tomate, o nouă subvenţie pentru oieri sau perspectiva creşterii investiţiilor în agricultură. Despre toate aceste subiecte vom scrie separat pe agroinfo.ro şi în Revista Ferma.

Vizualizat: 3173 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

START! Să înceapă CAMPANIA de IRIGAT pentru anul 2017!

START! Să înceapă CAMPANIA de IRIGAT pentru anul 2017!

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea dă startul campaniei de irigat pentru anul 2017. 

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii