Petre Daea, ministrul Agriculturii, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Florin Ionuţ Barbu, directorul general ANIF, au dat startul campaniei de irigaţii pentru 2017 pe 12 mai, prin vizita oficială făcută la nodul hidrotehnic Pietroiu - Ştefan cel Mare din judeţul Ialomiţa.
„Am vrut să vin astăzi aici pentru că este pentru prima dată în istoria României când apa pe canalul magistral se aduce gratuit. Partea de irigaţii rămâne strategică, avem două obiective majore în acest domeniu: reabilitarea sistemului de irigaţii până la 1.980.000 ha până în 2020 şi să aducem apa pe canalele principale gratuit până la SPP, în aşa fel încât asociaţiile de udători să o poată folosi”, a declarat Liviu Dragnea.
Vizita este cu atât mai importantă cu cât săptămâna trecută (marţi) a fost aprobată în Camera Deputaţilor (for decizional) legea prin care se aduce apa gratuit pentru fermieri până la staţiile de punere sub presiune (SPP), cheltuiala fiind susţinută de bugetul de stat, unde este deja prevăzută suma de 90 de milioane de lei în acest scop.
„Din sumele alocate prin planul naţional de irigaţii s-au cheltuit până acum 100 milioane pentru că aici suntem într-un loc unde sistemul trebuie privit în ansamblul lui, ce s-a reabilitat şi ce nu s-a reabilitat. Pentru noi sunt 3 operaţiuni. Primul este punerea în stare de funcţionare a staţiilor de pompare. Al doilea obiectiv este organizarea asociaţiilor de utilizatori în aşa fel încât aceştia să acceseze fonduri de la UE care înseamnă 431 milioane de euro, ca să se realizeze infrastructura secundară. Reabilităm pas cu pas fiecare sistem ca sistemul de irigaţii să fie funcţional. Nu ne ducem cu reabilitări în zone unde nu poate ajunge apa la plantă. La această dată am dat startul campaniei de irigat din 2017. Sunt solicitări de irigat pentru 400.000 ha, ceea ce înseamnă din întregul sistem de 2 milioane de hectare, 20% din capacitatea sistemului”, a declarat Petre Daea.
Locaţia aleasă mai are şi o altă explicaţie – finalizarea proiectului de reabilitare a Canalului de aducţiune 1 pe o suprafaţă de 4,4 km, proiect finanţat prin fonduri europene cu o valoare de 6 milioane de lei (cu TVA inclus).
„Suprafaţa irigată cu cele două canale care se intersectează la nodul hidrotehnic de la Pietroiu-Ştefan cel Mare este de 15.000 ha. Canalul de aducţiune CA1 este impermeabilizat şi urmează, prin planul naţional de irigaţii, canalul CA2, momentan nereabilitat. Chiar de anul acesta va intra la reabilitare. Pierderile sunt acum, după reabilitare, la 15% faţă de canalul CA2, nereabilitat, de 60-70%”, a declarat Florin Ionuţ Barbu, directorul general ANIF.
Pentru fermieri, aducerea apei pe canalul principal aduce o reducere a cheltuielilor cu mia de metri cubi la apa de irigat cu 40%. „Pe noi ne costă mia de metri cubi pompate de la ANIF 150 lei, care dispar din costurile fermierului cu această măsură. Noi contabilizăm şi plătim consumul de energie, munca vie şi valoarea apei de la staţia de punere sub presiune care ne introduce nouă apa în sistemul subteran. Cu aproximativ 40% scade costul miei de metri cubi de apă pompată. Eu am început irigatul pe 14 aprilie şi cred că îl închid în octombrie”, a spus Viorel Nica, administrator Agrichim şi preşedinte al Ligii OUAI-urilor.
Pe lângă vizita la nodul hidrotehnic, a fost o oprire şi la staţia de punere sub presiune Movila, unde au fost realizate investiţii prin accesarea de fonduri europene pentru înlocuirea echipamentelor de pompare. „Diferenţa de trecere de la sistemul vechi la cel nou este de 100 mc pe oră. Această amenajare cuprinde 2 staţii de punere sub presiune şi o staţie de repompare. Pentru SPP1 se irigă o suprafaţă de 2.601 ha cu apă luată direct din canalul CA1. Pentru SPP2 care irigă 3.000 ha, avem o staţie de repompare. Agregatele noi sunt silenţioase şi mai productive. Instalaţiile de irigat au fost luate prin leasing, pe o perioadă de 7 ani. Se acoperă cheltuiala şi ne aduce şi profit. Am instalaţii din 1971, cel mai vechi sistem de irigat din Bărăgan, realizat cu BERD. Dacă nu accesam măsura 125 în 2013, în 2015 nu mai aveam cu ce să irig. Acum pe măsura 4.3 schimbăm toate instalaţiile. Nu ne-au ajuns fondurile să schimbăm întreaga instalaţie. Consumul pentru instalaţiile noi este de 400 kWh, pentru cele vechi 550 kWh. Avem o economie de energie de 150 kWh pentru instalţiile noi”, a explicat Viorel Nica.
A fost o oprire şi la una din instalaţiile de irigaţii, tip pivot, aparţinând Agrichim Feteşti, care a putut fi văzută în lucru pentru cultura de grâu.
Cei prezenţi au dezvoltat stadiul în care se află implementarea planului naţional de irigaţii, programul de susţinere a producătorilor de tomate, o nouă subvenţie pentru oieri sau perspectiva creşterii investiţiilor în agricultură. Despre toate aceste subiecte vom scrie separat pe agroinfo.ro şi în Revista Ferma.