Adama
AGRICOVER

Gorj: Agricultură fără irigaţii, nici un produs agricol la export

Publicat: 23 septembrie 2011 - 11:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După ce industria extractivă a cărbunelui nu va mai exista, în judeţul Gorj, agricultura ar putea susţine economia judeţului. Situaţia actuală este însă destul de sumbră.

Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, în prezent, în judeţ nu mai funcţionează nici un sistem de irigaţii, iar asigurarea apei pentru culturile agricole se face cu pompe de capacitate redusă, cu butoiul sau găleata.

Mai mult decât atât, având în vedere seceta din ultima perioadă, lucrările terenurilor agricole au fost afectate deja, iar însămânţările de toamnă sunt în pericol. Nici viile nu arată mai bine, din cauza lipsei apei. Un sistem de irigaţii bine pus la punct ar putea rezolva în parte, măcar, problema asigurării apei pentru diferite tipuri de culturi agricole. Nu este, însă, cazul în judeţul Gorj, întrucât nici un singur sistem de irigaţii nu mai funcţionează.

irigatii_b

 
Gorjul nu are nici un produs agricol la export
Toate sistemele de irigaţii care au asigurat, la un moment dat, apa la exploataţiile agricole din judeţ, acum, nu mai există.

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a declarat că, în anumite zone, din sistemele de irigaţii nu a mai rămas nimic, fiind furate. În alte localităţi mai există doar câteva şanţuri, care amintesc faptul că la un moment dat pe acolo curgea apă. „Nu sunt bani pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii şi pentru punerea lor în funcţiune. La sistemul de irigaţii de la Săuleşti - Vladimir, care asigura apa pentru 562 de hectare, instalaţia este distrusă. S-a furat tot. S-au distrus canalele, ţevile, aspersoarele. În Berleşti, sistemul de irigaţii are nevoie de 16.000 de lei pentru a fi pus în funcţiune, dar nu se găsesc bani. Nu există o formă de asociere pentru ca oamenii să strângă banii să rezolve problema. Agricultorii trebuie să se unească într-o asociaţie. E nevoie de reparaţii, dar şi să achite apoi curentul. Sistemul de irigaţii din Băleşti deservea 850 de hectare şi este distrus. E o zonă legumicolă de unde se poate face şi export. Fiecare udă cum poate şi cu ce are. Gorjul nu exportă nici un fel de produs agricol”, a declarat, pentru gazetadesud.ro, Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.

Vizualizat: 3101 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 22 – 28 Septembrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 22 – 28 Septembrie 2011

Caracteristici meteorologice
În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.


Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Agricultorii nu ştiu dacă să se bucure sau nu, la sfârşitul acestei veri, având în vedere regimul hidrologic care a fost, pe de o parte, propice recoltării, dar pe de altă parte, a afectat înfiinţarea culturilor de toamnă.

Recoltare de floarea-soarelui Euralis la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal

Recoltare de floarea-soarelui Euralis la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal

În 15 septembrie, Euralis Seminţe a organizat o recoltare cu public la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal (Olt), recoltare ce a strâns laolaltă un număr de 33 de fermieri din Judeţul Olt.  

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, se declară mulţumit în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui a acestui an. „Cred că anul acesta la floarea soarelui producţia va fi un record absolut. Vom depăşi 1,6 milioane de tone, în condiţiile în care anii trecuţi aveam producţii de 1,2 - 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o producţie medie de două tone la hectar”, a precizat Tabără.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii