După ce industria extractivă a cărbunelui nu va mai exista, în judeţul Gorj, agricultura ar putea susţine economia judeţului. Situaţia actuală este însă destul de sumbră.
Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, în prezent, în judeţ nu mai funcţionează nici un sistem de irigaţii, iar asigurarea apei pentru culturile agricole se face cu pompe de capacitate redusă, cu butoiul sau găleata.
Mai mult decât atât, având în vedere seceta din ultima perioadă, lucrările terenurilor agricole au fost afectate deja, iar însămânţările de toamnă sunt în pericol. Nici viile nu arată mai bine, din cauza lipsei apei. Un sistem de irigaţii bine pus la punct ar putea rezolva în parte, măcar, problema asigurării apei pentru diferite tipuri de culturi agricole. Nu este, însă, cazul în judeţul Gorj, întrucât nici un singur sistem de irigaţii nu mai funcţionează.
Gorjul nu are nici un produs agricol la export
Toate sistemele de irigaţii care au asigurat, la un moment dat, apa la exploataţiile agricole din judeţ, acum, nu mai există.
Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a declarat că, în anumite zone, din sistemele de irigaţii nu a mai rămas nimic, fiind furate. În alte localităţi mai există doar câteva şanţuri, care amintesc faptul că la un moment dat pe acolo curgea apă. „Nu sunt bani pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii şi pentru punerea lor în funcţiune. La sistemul de irigaţii de la Săuleşti - Vladimir, care asigura apa pentru 562 de hectare, instalaţia este distrusă. S-a furat tot. S-au distrus canalele, ţevile, aspersoarele. În Berleşti, sistemul de irigaţii are nevoie de 16.000 de lei pentru a fi pus în funcţiune, dar nu se găsesc bani. Nu există o formă de asociere pentru ca oamenii să strângă banii să rezolve problema. Agricultorii trebuie să se unească într-o asociaţie. E nevoie de reparaţii, dar şi să achite apoi curentul. Sistemul de irigaţii din Băleşti deservea 850 de hectare şi este distrus. E o zonă legumicolă de unde se poate face şi export. Fiecare udă cum poate şi cu ce are. Gorjul nu exportă nici un fel de produs agricol”, a declarat, pentru gazetadesud.ro, Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.