Mana florii-soarelui este una din cele mai dăunătoare boli în această cultură, fiind prezentă în majoritatea țărilor în care se cultivă floarea-soarelui, inclusiv România. Boala poate determina pierderi de producție însemnate, ajungând și la compromiterea în totalitate a culturii în condiții favorabile bolii și în câmpurile cu infestare mare.
Agentul patogen, Plasmopara halstedii, poate produce două tipuri de infecție în plantele de floarea soarelui: o infecție primară, produsă în perioada răsăritului de inoculul din sol, și o infecție secundară, produsă la începutul sau pe parcursul perioadei de vegetație, urmare a răspândirii prin vânt a fructificațiilor ciupercii. Chiar dacă infecția cu mană se poate produce în toate fazele de vegetație, trebuie reținut că, pagubele sunt mai însemnate cu cât atacul se produce mai timpuriu.
Astfel că, infecția primară cu mană provoacă cele mai mari daune. Aceasta se produce prin infectarea rădăcinilor plantelor în timpul răsăririi, de către zoosporii existenți în sol, proveniți din resturile vegetale. Infecția primară cu mană este una sistemică și poate determina căderea și moartea plantelor aflate în curs de răsărire, adesea plantele fiind distruse înainte de a ajunge la suprafața solului. Un alt simptom tipic pentru infecția primară cu mană îl reprezintă piticirea plantelor, acestea prezentând o distanță mică între internodii și un capitul erect.
Infecția secundară cu mană se poate produce atât la începutul perioadei de vegetație cât și mai târziu. La începutul perioadei de vegetație, vorbim despre o infecție sistemică, ce se transmite prin prin mugurii apicali până la stadiul de 8 frunze. Sursa infecției în această etapă este data de răspândirea secundară prin vânt, pe distanțe chiar și de 1,5 km de focar, și provoacă piticirea plantelor de floarea-soarelui, similar cu infecția primară. Mai târziu, în vegetație, infecția cu mană provoacă doar leziuni locale, însă reprezintă o sursă pentru creșterea inoculului din sol.
Condițiile optime pentru producerea infecției cu mană sunt reprezentate de umiditate ridicată însoțită de temperaturi cuprinse între 12ºC și 18ºC. În fermă, este foarte important să cunoaștem factorii care favorizează apariția infecțiilor cu mană pentru a putea lua măsuri elementare de prevenție. Astfel că, este bine de știut că un sol compactat, cu un drenaj redus, care reține apa în zona creșterii rădăcinilor, constituie mediul ideal pentru deplasarea zoosporilor către rădăcini. De asemenea, semănatul devreme în areale cu risc major, duce la creșterea incidenței manei în câmpul cu floarea-soarelui.
Mana este o problemă care s-a agravat pe parcursul anilor, odată cu evoluția patogenului, prin formarea de rase noi capabile să infecteze cultivarurile rezistente. Astfel că, dacă în anul 1980 era cunoscută doar o rasă de mană în Europa și una în SUA, în anul 2015 se cunoșteau deja 24 de rase în Europa și 40 în SUA. În România, observăm că mana devine o problemă din ce în ce mai mare în cultura de floarea-soarelui, mai ales în anii și în condițiile tehnologice favorabile, însă din perspectiva raselor existente, nu avem disponibile date oficiale care să evidentieze aceste rase.
Aplicând aceste aspecte teoretice în practică, pentru un control eficient al manei în cultura de floarea-soarelui, cel mai recomandat model este cel de gestionare integrată a patogenului. Acesta presupune utilizarea concomitentă a:
Sfatul specialiștilor Syngenta pentru fermierii cultivatori de floarea-soarelui este o corectă și atentă evaluare a riscului de mană în parcelele lor, iar pentru solele cu risc mare de mană recomandăm:
Text & foto Syngenta