Numirea lui Valeriu Tabara la conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a starnit reacţii negative din partea unui grup de 73 de organizaţii neguvernamentale, care au semnalat un presupus conflict de interese în problema organismelor modificate genetic (OMG). Concret, noului ministru i se reproşează că ar fi un colaboratot apropiat al companiei Monsanto, cel mai mare producător de OMG din lume, fapt negat însă de acesta.
În opinia ONG-urilor, România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea organismelor modificate genetic, în care Tabără a jucat un rol esenţial prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie, în acest sens organizaţiile indicând susţinerile şi interpelările parlamentare ale demnitarului între 2005 şi 2006. „Valeriu Tabără nu face un secret din conflictul de interes în care se regăseşte.
Conform ultimelor sale declaraţii pe această temă, domnia sa păstrează legătura cu compania Monsanto. Obiectivitatea şi profesionalismul lui sunt compromise, acesta neputând să îşi exercite eficient şi în interes public, funcţia de ministru al Agriculturii. Prin urmare, cele 73 de ONG-uri semnatare ale acestui document, cer destituirea lui Valeriu Tabără”, se arată într-un comunicat.
Argumentare ştiinţifică
În replică, ministrul susţine că presupusele legături se rezumă la o serie de colaborări cu Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi la unele proiecte de cercetare. ISTIS este instituţia abilitată să testeze în scop ştiinţific, în condiţii de câmp - pe lângă alte plante - şi plante modificate genetic, pentru care companiile deţinătoare ale dreptului de proprietate intelectuală au autorizaţie pentru introducerea deliberată în mediu, în scop ştiinţific, emisă de Ministerul Mediului sau de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului începând din anul 2008, a precizat Tabără.
Acesta susţine că pe durata mandatului său, toate deciziile referitoare la OMG vor fi luate pe baze ştiinţifice, iar poziţia României pe acest subiect va fi elaborată în colaborare cu celelalte autorităţi implicate, între care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Mediului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.