Adama
AGRICOVER

Recolta de rapiţă pentru ulei, în creştere cu 13% faţă de estimări

Publicat: 22 iulie 2011 - 14:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de rapiţă boabe pentru ulei obţinută până în prezent totalizează 730.284 tone, în creştere cu 13% comparativ cu 646.059 tone la cât se ridică estimările iniţiale ale Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit datelor MADR, suprafaţa recoltată până la data de 20 iulie era de 365.902 hectare, reprezentând 94% din suprafaţa estimată a se recolta în 2011, de 389.828 hectare. Producţia medie obţinută în acest an a atins 2000kg/ha.

România ar putea cultiva anual în jur de 500.000 de hectare cu rapiţă, această cultură fiind una dintre cele mai importante plante tehnice utilizată atât în consumul uman cât şi ca furaj pentru animale, dar şi pentru obţinerea de biodiesel.
Potrivit ministrului Agriculturii, deşi în acest an seceta a adus ceva pierderi producţiei de rapiţă, mai ales în sudul ţării, recolta finală va fi mai bună decât estimările iniţiale ale MADR. „Chiar dacă în România consumul de ulei de rapiţă nu este prea mare, pe plan mondial negocierile pe aceasta cultură s-au dus încă din lan, iar preţurile au sărit de 450-500 de euro pe tonă. Cred că în România cultivarea rapiţei ar trebui să urce la 500.000 hectare, de la numai câteva sute în urmă cu 15 ani”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Rapiţa se situează pe locul cinci, sub aspectul producţiei de ulei comestibil, între plantele oleaginoase din România. Uleiul de rapiţă are largi utilizări industriale şi alimentare, turtele de rapiţă obţinute din procesare au o buna valoare furajeră, fiind bogate în proteine (38-42%), glucide şi săruri minerale, iar paiele de rapiţă se folosesc în industria materialelor de construcţii.

Cultură de rapiţă_b

Rapiţa se recoltează timpuriu, motiv pentru care constituie o bună plantă premergătoare pentru grâu şi orzul de toamnă. De asemenea, rapiţa este o excelentă plantă meliferă timpurie, asigurând circa 50 kg miere/ha.
Producţia de rapiţă pentru ulei obţinută în 2010 a totalizat 917.058 tone, fiind în creştere de 1,5 ori comparativ cu recolta anului 2009 cifrată la 591.500 tone. Anul trecut, suprafaţa cultivată cu rapiţă a fost de 580.054 hectare, producţia medie obţinută fiind de 1.590 kg/ha, mai mare faţă de randamentul din 2009 de 1.377 kg la hectar.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 5371 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii