Adama
AGRICOVER

Întâlnire la Guvern privind securitatea alimentară. Ce le-a promis premierul Ciucă fermierilor şi procesatorilor

Publicat: 07 aprilie 2022 - 23:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-au întâlnit joi, 7 aprilie, cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri şi producători de seminţe şi ulei de floarea-soarelui, pentru a discuta despre securitatea alimentară şi problemele din acest sector.

Discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai asociaţiilor de fermieri şi producători de seminţe şi ulei de floarea-soarelui au urmărit securitatea alimentară, asigurarea stocurilor necesare pieţei interne, precum şi soluţiile guvernamentale de răspuns la problemele cu care se confruntă acest sector, informează Guvernul, într-un comunicat de presă.

“Am dorit să avem aceste consultări pentru a primi asigurări direct de la sursă că există stocuri suficiente de ulei pentru populaţie, inclusiv în cazul în care ar exista o cerere suplimentară a pieţei. România are un potenţial agricol foarte important, iar noile măsuri guvernamentale pe care le avem în vedere vor susţine acest domeniu extrem de important pentru economie”, a afirmat premierul.

Discuţiile s-au concentrat în jurul obiectivului de a creşte a suprafeţele cultivate cu floarea soarelui, producţia de seminţe şi, în mod special, nivelul de procesare a seminţelor şi producţia de ulei de floarea soarelui, pentru piaţa internă şi pentru export.

România poate juca un rol important la nivelul Uniunii Europene pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina, în condiţiile în care ţara noastră este unul dintre principalii exportatori de cereale", a subliniat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Ţara noastră poate să contribuie astfel la siguranţa alimentară a Uniunii Europene şi a ţărilor terţe, care sunt puternic afectate de consecinţele agresiunii din Ucraina.

În cadrul consultărilor, au fost analizate dificultăţile din acest sector, generate de lipsa creditărilor pe termen mediu şi lung, situaţia volatilă a forţei de muncă şi problema îngrăşămintelor folosite pentru culturile agricole.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că reabilitatea şi dezvoltarea sistemului de irigaţii constituie o prioritate pentru actuala guvernare, iar măsurile de facilitare a accesului la finanţare vor fi continuate prin programe dedicate acestui domeniu. De asemenea, a arătat este importantă o regândire a învăţământului agricol pentru a răspunde mai bine cerinţelor pieţei muncii.

Consultările vor continua în cadrul unui grup de lucru coordonat la nivelul Ministerului Agriculturii.

intalnire-guvern-producator_bLa întâlnire, alături de premierul Nicolae Ciucă au participat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, consilierul de stat George Agafiţei şi Remus Borza, consilier onorific.

Firmele din domeniul agriculturii au fost reprezentate la discuţii de SC. Prutul SA, SC. Oleomet SRL, Bunge România SA, SC. Global Grain International SRL, SC. Expur SA, SC Mirba Oil&Miniprod SRL, SC Mirba Oil&Miniprod SRL, SC. Argus SA, Agromad Crops, Grup Șerban Holding SA, SC. Dorna Agri S.A., SC. Longin SRL, Cerealcom Teleorman, SC. Agricost S.A., SC. JD Agro Cocora SRL, SC. Intercereal SA, Cargill, S.C Nutrelo Group S.A., SC. Ardealul S. A., Cerealcom Dolj.

VIDEO: Întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanții asociaţiilor de fermieri şi producători de seminţe şi ulei de floarea-soarelui

Vizualizat: 2017 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ministrul Chesnoiu: Nu avem o criză alimentară, ci o criză economică! Ministerul Agriculturii nu face preţurile!

Ministrul Chesnoiu: Nu avem o criză alimentară, ci o criză economică! Ministerul Agriculturii nu face preţurile!

Faptul că alimentele se scumpesc şi unii români nu îşi mai permit să le cumpere nu înseamnă că avem o criză alimentară, ci că suntem într-o criză economică, afirmă ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

România opreşte exportul de floarea soarelui! Explicaţiile ministrului Agriculturii

România opreşte exportul de floarea soarelui! Explicaţiile ministrului Agriculturii

„Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul” a declarat, miercuri, liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat, joi, declaraţiile şefului său de partid.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții NOI pentru fermieri, crescători de animale în 2024!

Subvenții NOI pentru fermieri, crescători de animale în 2024!

19 decembrie 2023 - 15:51

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță noi programe de susținere financiară atât pentru fermierii din sectorul vegetal, cât și pentru crescătorii de animale din România în anul 2024.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

De ce să depozitezi grâul în silobag-urile Grain Bags

De ce să depozitezi grâul în silobag-urile Grain Bags

27 iunie 2023 - 12:52

Pentru experiența în domeniu, Grain Bags a încărcat peste 1 milion de tone de cereale în silobag-uri. Pentru know-how-ul adus din „țara mamă a silobag-ului”, Argentina. Pentru produse premium: saci care au folie cu șapte straturi, adică rezistență maximă. 

România - Cea mai mare creştere a producţiei de rapiţă

România - Cea mai mare creştere a producţiei de rapiţă

22 mai 2023 - 11:14

Datorită condiţiilor meteorologice favorabile se preconizează că Franța și Germania rămân principalii producători de rapiță din Uniunea Europeană şi vor recolta mai multă rapiță în 2023, comparativ cu anul precedent. Dar cea mai mare creştere a producţie de rapiţă, raportat la anul 2022, se estimează a se obţine în România, conform raportului Uniunii pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase și Proteice din Germania (UFOP) şi a datelor oferite de Comisia UE.

Modificare de ultimă oră! Cine poate primi ajutorul de 1.500 lei/hectar!

Modificare de ultimă oră! Cine poate primi ajutorul de 1.500 lei/hectar!

18 noiembrie 2022 - 14:21

Ce modificări de ultim moment a adus MADR la Ordonanța de Urgență pentru instituirea schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică!

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

18 noiembrie 2022 - 13:38

Ordonanța de Urgență 157/2022, care prevede acordarea către fermieri de despăgubiri de secetă, a fost publicată în Monitorul Oficial 1111 din data de 17 noiembrie 2022.

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

17 noiembrie 2022 - 21:29

Comisia Europeană nu oferă soluții pe termen scurt la problema disponibilității și prețului îngrășămintelor agricole, consideră fermierii europeni.

Ordin MADR: Tarife mai mari plătite de fermieri și firme!

Ordin MADR: Tarife mai mari plătite de fermieri și firme!

17 noiembrie 2022 - 15:01

Fermierii vor plăti prețuri mai mari pentru efectuarea testelor de calitate și pentru certificarea semințelor și a materialului săditor, propune Ministerul Agriculturii.

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

17 noiembrie 2022 - 13:40

Ministerul Agriculturii anunță că Guvernul a aprobat, în ședința din 17 noiembrie 2022, Ordonanța de urgență care prevede acordarea despăgubirilor de secetă către fermieri pentru culturile înființate în toamna anului 2021.

Despăgubiri de secetă pentru mai multe culturi și fermieri!

Despăgubiri de secetă pentru mai multe culturi și fermieri!

17 noiembrie 2022 - 11:28

Modificări de ultim moment privind despăgubirile de secetă acordate fermierilor ar putea fi votate azi de Guvern.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii