Toate lucrările din campania agricolă de toamnă sunt întârziate în judeţul Teleorman din cauza secetei. Rapiţa a fost semănată pe numai 64% din suprafaţa planificată, iar doar puţin peste o treime din teren a fost arat.
Însămânţarea rapiţei, care a ieşit deja din perioada optimă prevăzută în tehnologia de cultivare, a fost realizată până la această dată, în condiţii dificile, pe doar 28.855 ha, ceea ce reprezintă 64% din programul stabilit pe baza opţiunilor fermierilor din judeţ, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, Stelian Găină, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, lipsa precipitaţiilor face imposibilă pregătirea patului germinativ, iar pentru a se ajunge la o situaţie aproape de normalitate este nevoie, în medie, de cel puţin 150 de litri de apă pe metrul pătrat.
Alte două culturi de toamnă, orzul şi orzoaica, au fost înfiinţate pe 31%, respectiv 19% din suprafeţele planificate pentru această toamnă.
La început se află însămânţarea grâului, cultură care va ocupa 171.080 ha în această toamnă, fiind semănată până acum 16% din totalul acestei suprafeţe estimate.
Până la semănat, însă, ar trebui executate arăturile adânci, dar seceta a făcut ca din aproape 250.000 de hectare, pe numai 90.450 de hectare să fie realizată această lucrare de bază.
Producţii mai mari decât în 2010
Până la perioada însămânţărilor de toamnă, judeţul Teleorman a avut, anul acesta, condiţii pedoclimatice favorabile, care au condus la producţii superioare, comparativ cu 2010, la majoritatea culturilor: 3.922 kg/ha la grâu, 3.881 kg/ha la orz, 3.419 kg/ha la orzoaică, 2.217 kg/ha la rapiţă sau 1.957 kg/ha la floarea soarelui.
Porumbul, soia, tutunul şi sorgul, recoltate în proporţie de 60-90%
Agricultorii din Câmpia Teleormanului finalizează în aceste zile recoltarea porumbului, soiei, tutunului şi sorgului, care au fost recoltate deja de pe suprafeţe ce reprezintă între 60 şi 90% din totalul celor cultivate cu aceste culturi.