Directorul executiv al Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, a anunţat miercuri că, la nivelul judeţului, în probele de sfeclă de zahăr prelevate şi analizate din recolta anului 2010 nu au fost depistate reziduuri de pesticide, ceea ce conferă siguranţa că zahărul produs va fi curat.
Potrivit unui comunicat semnat de Nicolae Hodişan, în toamna anului 2010 au fost prelevate mai multe probe de sfeclă de zahăr de la diferiţi producători din judeţ şi trimise pentru expertizare la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale din cadrul Laboratorului Central Fitosanitar Bucureşti.
'Rezultatul acestor analize, primit recent, arată că în probele de sfecla de zahăr analizate nu au fost depistate reziduuri de pesticide, ceea ce conferă o siguranţă că zahărul produs din recolta anului 2010 poate fi consumat cu toată încrederea', a precizat Hodişan.
Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în anul 2010, suprafaţa totală cultivată cu sfeclă de zahăr în Bihor a fost de 1.168 de hectare, mult sub potenţial, cu o producţie medie la hectar de 34.522 de kilograme, însemnând o cantitate totală de 40.322 de tone. Producţia bihoreană de sfeclă a fost preluată de singura firmă specializată în prelucrarea ei, Zahărul SA, de la Oradea.
Suprafaţa terenurilor arabile în Bihor este de 309.265 de hectare, cultivate majoritar cu cereale, plante tehnice şi oleaginoase.
Examinări similare se efectuează şi pentru alte culturi agricole care au intrat în programul naţional de monitorizare - ciuperci de cultură, ţelină, sfeclă roşie, grâu şi pere - ale căror rezultate sunt aşteptate în perioada următoare.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţiile Agricole Judeţene, desfăşoară anual un program naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide din culturile agricole destinate industrializării sau consumului proaspăt, precum şi din loturile provenite din import.
Sursa: Agerpres