65.000 ha cu grâu, orz, orzoaică şi rapiţă, însămânţate în toamna lui 2014 şi 187.000 ha cu porumb şi floarea soarelui sunt afectate de secetă în diverse grade, de la 50% la 100%, a anunţat, în 22 iunie 2015, directorul Direcţiei Judeţene Agricole (DJA) Galaţi, Ciprian Mihăilă.
Practic, seceta a făcut ravagii pe întreaga suprafaţă de culturi de toamnă, precum şi pe toată suprafaţa cu culturi de primăvară din judeţul Galaţi. Până în prezent Direcţia Agricolă Galaţi a primit cereri din partea a peste 2.000 de fermieri din 37 de comune din judeţ, însă situaţia de monitorizare a acestora e departe de a se încheia, având în vedere faptul că în judeţul Galaţi sunt 61 de comune din partea cărora se aşteaptă comunicări privind suprafeţele agricole compromise de secetă, a spus Ciprian Mihăilă, citat de Agerpres.
Totodată, directorul DJA Galaţi a mai precizat că sesizările fermierilor se referă şi la o parte din culturile afectate de grindină, însă majoritatea reclamaţiilor se referă la culturile compromise de lipsa precipitaţiilor.
Pagubele la grâu, porumb şi orz sunt de 70%, iar la rapiţă şi legume de câmp, de 80%
Din datele sesizate de fermieri, gradul de afectare al principalelor culturi ar fi: plante de nutreţ - 60%, grâu, orz, porumb - 70%, orzoaică - 75%, rapiţă - 80%, legume în câmp - 80%.
DJA Galaţi a transmis Prefecturii judeţului şi Ministerului Agriculturii solicitările fermierilor gălăţeni care cer ajutoare financiare pentru culturile agricole afectate de secetă. Fermierii cer declararea stării de calamitate la nivelul judeţului Galaţi, decizie care se poate lua doar de către Guvernul României şi în urma căreia fermierii ar putea primi despăgubiri pentru culturile compromise, notează Agerpres.
Direcţia agricolă va cere sprijinul Camerei agricole ca să constate pagubele în teren. Verificările ar putea fi finalizate în august
Conform procedurilor, toate datele sesizate de fermieri urmează să fie verificate în teritoriu, de către inspectorii de la DJA Galaţi, care ar trebui să întocmească procese verbale de constatare. Cum însă această direcţie are un număr insuficient de angajaţi care nu ar putea face faţă unui volum atât de mare de muncă, instituţia va apela la sprijinul Camerei Agricole Galaţi, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi.
Directorul DJA Galaţi a estimat că acţiunea de constatare pe teren a culturilor afectate de secetă ar putea să se finalizeze în luna august, mai notează Agerpres.