În judeţul Galaţi, campania agricolă de primăvară este întârziată cu două săptămâni. Mai sunt fermieri care însămânţează porumbul, soia şi sorgul, iar rapiţa a fost întoarsă de pe 8.000 de hectare, adică 60% din suprafaţa însămânţată.
„Datorită condiţiilor improprii - vorbim aici de patul germinativ, culturile agricole în judeţul Galaţi se află doar în faza de răsărire. În ceea ce priveşte lucrările campaniei agricole de primăvară, încă se fac însămânţări în special la culturile de soia şi sorg, dar şi la porumb, e drept pe suprafeţe mai mici, mai ales în partea de nord-vest a judeţului”, ne-a declarat Marius Ciprian Mihăilă, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.
Secetă pedologică în aproape tot judeţul
Şeful instituţiei a susţinut că programul de înfiinţare a culturilor de primăvară a înregistrat o întârziere de circa două săptămâni. În judeţul Galaţi s-a instalat parţial seceta pedologică, excepţie făcând comunele Nămoloasa şi Măstăcani, dar şi municipiul Galaţi, unde au fost ceva probleme cu băltirile.
85% din suprafaţa programată a fost semănată până acum
Pentru această primăvară, fermierii gălăţeni şi-au propus să semene o suprafaţă totală de 197.896 hectare. Până la această dată s-au realizat 165.267 hectare, deci, aproximativ 85% din program. Pe structură de culturi, se poate vorbi de: porumb (113.680 ha), floarea-soarelui (52.870 ha), ovăz de primăvară (1.880 ha), orzoaică de primăvară (9.500 ha), soia (2.510 ha), legume în câmp şi solarii (8.035 ha), cartof de toamnă (750 ha), plante medicinale (coriandru înfiinţat pe 1.100 ha), alte culturi în ogor propriu - 5.300 ha.
„Probleme deosebite în judeţul Galaţi s-au înregistrat, din păcate, la rapiţă, unde dintr-o suprafaţă totală de 14.000 de hectare, au rămas în cultură doar 5.990 ha, deci, aproximativ 60% a fost întoarsă”, a precizat directorul DAJ Galaţi.