În judeţul Galaţi, numărul produselor tradiţionale atestate a scăzut radical în ultimii doi ani.
Din situaţia centralizată la Direcţia pentru Agricultură, rezultă că, în anul 2013, producătorii agricoli gălăţeni aveau atestate 38 de produse realizate în sistem tradiţional, însă acum pe piaţă au mai rămas doar şapte!
Iată, deci, o scădere de peste cinci ori!
În aceeaşi perioadă analizată, şase producători au primit certificatele de atestare din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în timp ce, la această dată, doar o singură societate mai rezistă cu succes într-o piaţă din ce în ce mai restrictivă cu produse de nişă. Este vorba de SC Dru Agro SRL, o societate al cărui management este asigurat de Ştefan Druică, un cunoscut om de afaceri, care are şapte produse au fost atestate de MADR. Certificatele de atestare cuprind următoarele specialităţi: toba lui Ignat, cârnaţii lui Ignat, cotletul haiducesc al lui Zamfir, costiţa afumată Ilinca, muşchiuleţul de porc Ilinca, cârnaţii ciobăneşti Tataia Gică, dar şi pastrama ciobănească Tataia Gică.
La nivelul întregii ţări sunt înregistrate 307 produse tradiţionale atestate. Producătorii din judeţul Braşov, spre exemplu, au trimis documentaţiile pentru 81 de produse alimentare de la cele din peşte, până la cele din carne, lactate şi legume- fructe; argeşenii au atestat 34 de produse tradiţionale (cele mai multe din lapte şi brânză), în timp ce maramureşenii, 25 de produse atestate.
Sursa: Viaţa liberă