Adama
AGRICOVER

Ceapa din Pericei a ajuns şi la Parlamentul European

Publicat: 14 octombrie 2011 - 09:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ceapa din Pericei (judeţul Sălaj) a ajuns vedeta unei expoziţii multimedia organizate la Bruxelles, în Parlamentul European, sub patronajul europarlamentarului Iuliu Winkler (UDMR, PPE). Ceapa celebră a ajuns şi în Cartea Recordurilor.

Inaugurarea Expoziţiei multimedia „Pericei, Transilvania - Agricultură de Cartea Recordurilor”, care a avut loc marţi seara în Parlamentul European, s-a bucurat de prezenţa comisarului pentru agricultură Dacian Cioloş, dar şi a primarului comunei Pericei, Csaba Boncidai, care a venit în capitala Europei în fruntea unei delegaţii compuse din colegi primari din Sălaj şi agricultori din Pericei, potrivit unui comunicat de presă emis de cabinetul europarlamentarului Iuliu Winkler.

În deschideree expoziţiei, acesta şi-a exprimat bucuria de a putea fi gazda unui eveniment care, prin mijloace moderne, promovează un produs agricol local, produs care, în ţară, se bucură de faimă datorită gustului şi aromelor sale.

Valorile locale participă la dezvoltarea durabilă  Europei
Deputatul european a arătat că ceapa din Pericei este un produs local care merită să stea alături de vinurile şi brânzeturile europene. „Cred sincer că dezvoltarea durabilă a Europei se bazează pe echilibrul corect dintre valorile locale şi competiţia globală”, a afirmat Iuliu Winkler, care - prin organizarea expoziţiei - a dorit să sprijine comunitatea din Pericei în acţiunile de promovare, la nivel european, a cepei.

„Mă bucur că am putut veni la Bruxelles cu ceapa noastră din Pericei. (...) În această expoziţie puteţi vedea trecutul nostru, dar şi viziunea noastră despre viitor. Ne căutăm locul în Europa cu produsul nostru, cu ceapa, a cărei cultivare este o tradiţie în zona noastră. Sperăm că prin munca noastră, prin produsul nostru pe care dorim să-l înregistrăm ca marcă, vom aduce venituri şi prosperitate localităţii noastre şi familiilor din Pericei. Am adus aici Sălajul în fotografie şi în gusturile produselor noastre”, a afirmat, la rândul său, primarul Csaba Boncidai.

Cioloş a participat la expoziţia „Pericei, Transilvania - Agricultură de Cartea Recordurilor”
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că este emoţionat să participe la inaugurarea expoziţiei „Pericei, Transilvania - Agricultură de Cartea Recordurilor”, fiind legat de această comună în care şi-a petrecut o bună parte din copilărie.

Dacian Cioloş a adăugat că îi va sprijini pe agricultorii sălăjeni pentru a obţine indicaţia geografică de protejare a cepei din Pericei şi i-a încurajat pe aceştia să pătrundă pe piaţa europeană cu produsele lor.

Ceapa de Pericei – din 2007 în Cartea Recordurilor
Ceapa de Pericei s-a bucurat de un real succes în rândurile invitaţilor la vernisajul expoziţiei, această legumă fiind servită alături de bucate şi băuturi tradiţionale ardeleneşti, printre care s-au numărat şunca şi cârnatul, vinul şi pălinca.
Nelipsită în trecut de la mesele împărăteşti de la Curtea din Viena, ceapa din Pericei a intrat, în 2007 în Cartea Recordurilor, când, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Cepei, agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri. Cu acelaşi prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălţime de şase metri.

Expoziţia „Pericei, Transilvania - Agricultură de Cartea Recordurilor” este cel de-a patrulea eveniment organizat de Iuliu Winkler prin care s-au promovat, la Strasbourg şi Bruxelles, valorile transilvane.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Cartofii şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, cu 35,25%, respectiv cu 5,74%, faţă de luna august, conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe  (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), reprezentantă de preşedintele Mircea Croitoru şi Florin Ciobanu în calitate de membru fondator, a participat, în perioada 7-9 octombrie, la reuniunea regională „Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă”.

România exportă legume şi fructe ecologice

România exportă legume şi fructe ecologice

2.715 tone de fructe şi aproximativ 400 tone de legume au intrat pe pieţele comunitare. În 2011, suprafaţa cultivată cu legume în sistem ecologic a crescut cu 29 la sută.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii