VOCEA FERMIERULUI. Repartizarea venitului pe filiera produsului este profund inechitabilă, afirmă Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România.
Acesta susţine că un fermier cheltuie 70 de bani pentru a produce un kilogram de cartofi şi nici nu poate vinde pe piaţa românească, din cauza competiţiei neloiale. Fermierul vinde cu 45-50 de bani pe kilogram la poarta fermei, iar la supermarket preţul ajunge la 2-2,5 lei pe kilogram. Repartizarea venitului pe filiera produsului este profund inechitabilă, a spus Oprea, la Digi24.
Acesta afirmă că circa 60-70% din cartofii vânduţi pe piaţa din România provin din import.
Oprea a mai spus că „pâinea săracului”, cartoful, îşi pierde din atractivitate pentru cultivatorii din România pentru că devine tot mai puţin rentabilă, iar declinul accentuat al acestei culturi a fost accelerat din 2007, când am intrat în competiţie directă cu marii producători de cartofi: Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Marea Britanie şi Polonia.
Potrivit preşedintelui Federaţiei cultivatorilor de cartofi din România, cartoful este considerat o cultură „liberală” în Europa, pentru că nu primeşte nici o subvenţie.
În România, am ajuns la 174.000 ha cultivate cu cartofi în 2020, conform datelor INS, dar la APIA sunt înregistrate doar 27.000 ha.
Producătorii români de cartofi primesc sprijin cuplat însă doar pentru cartoful de sămânţă şi pentru cartofii pentru industrializare, iar suprafeţele sunt foarte mici, a mai arătat Oprea: pentru cartoful pentru sămânţă - cca. 500 ha şi pentru cartofi pentru industrializare - cca. 2.500 ha.
Sprijinul cuplat pentru cultura cartofului va continua şi în perioada următoare, prin viitorul Plan Naţional Strategic, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, în aceeaşi emisiune la Digi24.
Detalii despre suprafaţa cultivată şi producţia de cartofi în 2020: MÂNCĂM MULT, PRODUCEM TOT MAI PUŢIN: PRODUCŢIA de CARTOFI, SCĂDERE URIAŞĂ ÎN 2020!