Cercetătorii israelieni de la Institutul de Ştiinţă Weizmann au descoperit cum să producă cartofi de culoare violet folosind pigmenţi betalainici. De asemenea, transferând gene de sfeclă roşie, ei au creat noi varietăţi de tomate şi vinete, în culori neconvenţionale.
Dacă vă gândiţi, cine are nevoie de tomate vinţii sau vinete roşii, trebuie să ştiţi că pigmenţii betalainici conţin proprietăţi antioxidante sănătoase. Aceştia sunt, de asemenea, baza coloranţilor naturali alimentari, pentru produse cum ar fi iaurtul de căpşuni.
Cercetătorii israelieni au creat fructe şi legume în culori neobişnuite, după ce au introdus trei gene de sfeclă roşie în cartofi, tomate şi vinete. Rezultatul a fost spectaculos din punct de vedere vizual, dar în acelaşi timp s-a obţinut o valoare nutritivă mult superioară.
Activitatea antioxidantă este cu 60% mai mare în cazul tomatelor cu conţinut de betalaină decât în cazul roşiilor tradiţionale, a declarat profesorul Assaf Aharoni, de la departamentul de ştiinţe a plantelor şi mediului din cadrul Institutului Weizmann, implicat în această cercetare asupra pigmentului betalain extras din sfecla roşie. "Constatările noastre ar putea fi folosite în viitor pentru a fortifica o mare varietate de culturi cu betalaine, pentru a creşte valoarea lor nutritivă", a declarat el.
Pigmenţii betalainici protejează de asemenea plantele împotriva putregaiului cenuşiu (Botrytis), una dintre cele mai periculoase şi nocive boli fungice, care provoacă anual pierderi de cultură în valoare de miliarde de dolari. Studiul efectuat de cercetătorii israelieni a arătat că rezistenţa la putregaiul cenuşiu a crescut cu 90% în plantele "proiectate" pentru a produce betalaine.
Assaf Aharoni şi colegul său Guy Polturk de la Institutul Weizmann din Rehovot sunt mândri de rezultatele lor - nu numai că au reuşit să transfere trăsături benefice sănătăţii umane din sfecla roşie, dar de asemenea au reuşit să izoleze modificările cromatice; chiar dacă s-a schimbat culoarea fructelor sau legumelor, tulpinile şi frunzele lor şi-au păstrat culorile originale.
În lumea ştiinţei, există unele controverse cu privire la produsele modificate genetic, dar profesorul Aharoni consideră că astfel de evoluţii vor deveni din ce în ce mai dominante şi vor permite în cele din urmă oamenilor să consume mai puţină hrană în timp ce primesc o valoare nutritivă mai ridicată din fructe sau legume.