Adama
AGRICOVER

SUC Natural din MERELE DE SÂRCA - PREMIERĂ la Stațiunea Pomicolă Iași

Publicat: 07 decembrie 2016 - 15:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUCUL DE MERE I-A SCOS DIN CRIZĂ. Poate nu întâmplător, luna decembrie a fost proiectată a fi prima lună cu activitate deplină în noua latură economică a Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iași, respectiv obținerea de sucuri naturale din măr.

Suntem în luna decembrie, perioadă cu conotații deosebite din perspectivă religioasă, fermierii români fiind în aceeași măsură legați de pământ și de credință. Mai mult decât toți, poate, pomicultorii par a fi cei mai apropiați de magia sărbătorilor de iarnă, fiind cel mai mult incluși în practicile tradiționale specifice.

Aceasta, deoarece unul dintre FRUCTELE DE AUR ALE ROMÂNILOR, mărul/fructul rege/, intră mult în atenție, încă de la începutul perioadei de pregătire a întâlnirii cu momentul Nașterii Mântuitorului. La prima mare sărbătoare a Postului Crăciunului, în fiecare an la data de 21 noiembrie, la Intrarea Maicii Domnului în Biserică, copiii obișnuiesc să pună crengi de măr în vase cu apă. În noaptea de Anul Nou, sunt folosite drept sorcove, după ce, ținute în lumină și căldură, crengile de măr înmuguresc și înfloresc.

De asemenea, să ne amintim că în colindele românești se cântă despre florile dalbe, flori de măr sau măruț, mărgăritar. Mai mult, se spune că nuielușa Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă într-adevăr înfloreste până la Nașterea Domnului, însemna că Sfântul Nicolae cel bun a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța cu flori dalbe, în plină iarnă.

Au triplat preţul merelor
Iată de ce, nu întâmplător, luna decembrie este prima lună cu activitate deplină pentru obținerea de către Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iași a sucurilor naturale din măr, prezentate în fața consumatorilor la pungi de 3 l și de 5 l.

mere-ecologice_b

Când o duci prost financiar, cauți să faci bani.

Am decis ca merele care nu pot fi vândute direct și care rezultă la sortare, să nu mai meargă cu 0,3 lei/kg la borhot și la intermediari sau, după cum mulți le mai spun, la samsari. (...) Judecata noastră a fost că putem obține 1 leu/kg de mere, în condițiile în care din 2 kg de mere se obține 1 l de suc. Cu cei  10 lei/punga de 3 litri cu suc sau cu cei 15 lei/ punga de 5 litri, valorificarea este foarte bună, în sensul că  putem să suportăm lejer cheltuiala de producție/ambalare/transport și să obținem triplarea prețului la merele pentru suc, argumenta directorul SCDP Iași, dr ing Gelu Corneanu, singurul pomicultor din zona Moldovei membru al ASAS.


Detaliile acestui reportaj le puteți citi în ediţia din luna Ianuarie 2017 a revistei FERMA.

Vizualizat: 3507 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

02 octombrie 2024 - 07:24

Peste 47.400 de fermieri au solicitat pentru campania 2024 ajutorul național tranzitoriu ANT 1 culturi în teren arabil pentru a cultiva în jur de 35.900 de hectare de legume în câmp și în solarii.

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

31 iulie 2024 - 11:07

Tone de fructe și legume sunt donate de un fermier din Botoșani în memoria soției sale, decedată acum aproape două luni. În plus, fermierul botoșănean spune că în acest fel vrea să încurajeze consumul de produse românești bio. Oricine poate intra în livadă să ia fructe.

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

13 iunie 2024 - 20:03

Tone de roșii aruncate, din cauză că producătorii de tomate nu au unde să le vândă. Intermediarii le dau producătorilor de roșii un preț prea mic pentru ca fermierii să își poată acoperi investițiile și costurile de producție.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lucrări în martie în livezi!

Lucrări în martie în livezi!

05 martie 2024 - 07:02

Ce lucrări trebuie făcute în luna martie în livezi? Aflăm din Calendarul fermierului publicat de Agenția Națională a Zonei Montane. 

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

19 februarie 2024 - 20:13

Guvernul a aprobat sumele necesare efectuării plății ajutorului de minimis către producătorii de legume și tomate cultivate în spații protejate pentru anul 2023. Când încep plățile către fermieri!

TOP scumpiri alimente în România!

TOP scumpiri alimente în România!

14 februarie 2024 - 21:01

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5,64%, în 2023. Sunt însă câteva produse alimentare de bază care s-au ieftinit considerabil în ultimul an.

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

13 februarie 2024 - 23:55

Un fermier din Șinteu, județul Bihor, și-a instalat, chiar lângă casă, un automat pentru vânzarea cartofilor, despre care afirmă că este primul de acest fel din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii