SUCUL DE MERE I-A SCOS DIN CRIZĂ. Poate nu întâmplător, luna decembrie a fost proiectată a fi prima lună cu activitate deplină în noua latură economică a Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iași, respectiv obținerea de sucuri naturale din măr.
Suntem în luna decembrie, perioadă cu conotații deosebite din perspectivă religioasă, fermierii români fiind în aceeași măsură legați de pământ și de credință. Mai mult decât toți, poate, pomicultorii par a fi cei mai apropiați de magia sărbătorilor de iarnă, fiind cel mai mult incluși în practicile tradiționale specifice.
Aceasta, deoarece unul dintre FRUCTELE DE AUR ALE ROMÂNILOR, mărul/fructul rege/, intră mult în atenție, încă de la începutul perioadei de pregătire a întâlnirii cu momentul Nașterii Mântuitorului. La prima mare sărbătoare a Postului Crăciunului, în fiecare an la data de 21 noiembrie, la Intrarea Maicii Domnului în Biserică, copiii obișnuiesc să pună crengi de măr în vase cu apă. În noaptea de Anul Nou, sunt folosite drept sorcove, după ce, ținute în lumină și căldură, crengile de măr înmuguresc și înfloresc.
De asemenea, să ne amintim că în colindele românești se cântă despre florile dalbe, flori de măr sau măruț, mărgăritar. Mai mult, se spune că nuielușa Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă într-adevăr înfloreste până la Nașterea Domnului, însemna că Sfântul Nicolae cel bun a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța cu flori dalbe, în plină iarnă.
Au triplat preţul merelor
Iată de ce, nu întâmplător, luna decembrie este prima lună cu activitate deplină pentru obținerea de către Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iași a sucurilor naturale din măr, prezentate în fața consumatorilor la pungi de 3 l și de 5 l.
Când o duci prost financiar, cauți să faci bani.
Am decis ca merele care nu pot fi vândute direct și care rezultă la sortare, să nu mai meargă cu 0,3 lei/kg la borhot și la intermediari sau, după cum mulți le mai spun, la samsari. (...) Judecata noastră a fost că putem obține 1 leu/kg de mere, în condițiile în care din 2 kg de mere se obține 1 l de suc. Cu cei 10 lei/punga de 3 litri cu suc sau cu cei 15 lei/ punga de 5 litri, valorificarea este foarte bună, în sensul că putem să suportăm lejer cheltuiala de producție/ambalare/transport și să obținem triplarea prețului la merele pentru suc, argumenta directorul SCDP Iași, dr ing Gelu Corneanu, singurul pomicultor din zona Moldovei membru al ASAS.
Detaliile acestui reportaj le puteți citi în ediţia din luna Ianuarie 2017 a revistei FERMA.