1.500 DE SOIURI DE LEGUME ROMÂNEŞTI, AUTENTICE, AU FOST REABILITATE ÎN ACEST AN DE CERCETĂTORII STAŢIUNII LEGUMICOLE BUZĂU. Aceste soiuri provin din toate bazinele legumicole din ţară, dar în special din Dâmboviţa, Olt şi Cluj.
Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, peste 60% sunt soiuri de tomate româneşti.
Au fost colectate seminţe de la grădinari din Dâmboviţa, Olt, Cluj şi din alte zone ale ţării şi au fost reabilitate peste 1.500 de soiuri de legume, dintre care 1.000 de soiuri de tomate vechi, populaţii locale cultivate de ţărani din generaţie în generaţie, dar care nu au fost niciodată înmatriculate în catalogul oficial, a declarat Costel Vânătoru.
Acesta susţine că au fost descoperite foarte multe soiuri valoroase, care riscau să dispară. Multe dintre aceste soiuri au o rezistenţă deosebită la variaţiile climatice, au un gust şi o aromă deosebite, sunt productive şi trebuie readuse urgent în cultură, afirmă cercetătorul buzoian.
Potrivit lui Costel Vânătoru, din cauza lipsei de fonduri, doar câteva zeci de soiuri reabilitate vor fi omologate în următorii 3-4 ani.
(Sursa: Agerpres)