COOPERARE FRUCTUOASĂ! Un român şi un spaniol, au inaugurat în satul Coleşti primul Centru de colectare şi procesare legume-fructe preluate direct de la gospodarii din zonă, dar şi culese din flora spontană, sălbatică.
„Împreună cu prietenul meu, Kim Rueda, bucătar spaniol, care a devenit român prin adopţie, şi un alt asociat, am reuşit să deschidem două spaţii de procesare: unul pe fructe-legume, unul pe mezeluri şi un restaurant cu mâncăruri de sezon. Ideea proiectului este de a colecta toată materia primă din zona satului Coleşti, să o procesăm şi să ieşim cu ea pe piaţă”, a declarat pentru Agerpres, George Hoţopan.
Centrul a fost construit cu o investiţie privată de aproape 150.000 de euro şi până în momentul de faţă, s-au colectat corcoduşe, leurdă, topinambur şi ciuperci, din care, folosind doar ingrediente locale, dar în reţete creative şi inedite au făcut mai multe produse la borcan cum ar fi chutney de corcorduşe, dulceaţă şi murături de ceapă roşie, pesto de leurdă şi leurdă uscată, zacuscă de ciuperci sau piureuri de napi. Toate cu etichetă marca Muma Codrului.
„Trebuie să ne protejăm ţăranii, aceia care ne păstrează esenţa, încurajând oamenii care doresc să trăiască la ţară şi de la ţară”, a mărturisit George.
În curând, va începe colectarea roşiilor, a castraveţilor de grădină, ardei şi alte cele din producţiile sătenilor. La mezeluri încă nu au intrat pe procesare, dar vor prelua, în curând, carne de porc de la gospodari, după ce desigur porcul a trecut prin abatorizare, şi vor pregăti diferite preparate: carne marinată, şuncă şi ceafă crud-uscată, nu vor fi afumate, salamuri cu diferite arome şi stări de maturare.
Sursa: Agerpres