Colecţia 2012 a Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău cuprinde peste 500 de linii de tomate, din care peste jumătate sunt creaţii ale cercetării locale.
„În premieră am introdus tomata pentru ornament, roşiile tigrate şi, nu în ultimul rând, tomatele negre-ciocolatii, acestea din urmă dovedindu-se deosebite prin gust şi aromă faţă de tomata clasică”, a declarat şeful Laboratorului de genetică, Costel Vânătoru, citat de Agerpres.
Cercetătorul buzoian afirmă că 194 din cele 500 de linii de tomate sunt avansate genetic şi pot fi folosite de anul viitor ca soiuri de producţie, la care se adaugă alte 46 de linii de câmp, de mare productivitate, destinate industrializării.
Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău produce linii de tomate pentru consum, pentru industrializare, pentru preparate culinare, pentru ketchup, dar şi tomate ornamentale
„Cercetările noastre vizează cinci direcţii, fiecare dintre acestea adaptate economiei de piaţă. Prima direcţie, tomate pentru consum în stare proaspătă, mai cunoscute fiind soiurile Cristinica şi Sorana, precum şi hibridul Siriana, linii pentru industrializare, cu aciditate scăzută şi substanţă uscată ridicată, soiul Darsirius şi liniile 31, 71, 530, pentru preparate culinare, în special pizza, care cuprinde soiuri tip cireaşă cum ar fi Sorana. Alte direcţii sunt tomate pentru ketchup, cu liniile 19 şi 23 şi, nu în ultimul rând, tomatele ornamentale, cu fructe multicolore şi forme tip ardei gras, tip gogoşar, cele mai cunoscute fiind liniile 22 şi 47”, a mai spus Costel Vânătoru.
Potrivit acestuia, un loc aparte în colecţia 2012 îl ocupă soiurile româneşti tradiţionale, cum ar fi Inima boului, cu şase varietăţi distincte, caracterizate prin fructe medii, dar cu gust şi savoare inimitabile.