Ministerul Agriculturii va modifica OMADR 1266/2005 care aprobă regulile și normele tehnice privind producerea, certificarea calității și vânzarea cartofului pentru sămânță. Noile reguli vor trebui aplicate de la 1 ianuarie 2016.
Condiții minime cartoful pentru sămânță categoria Bază
Potrivit proiectului de act normativ, publicat de MADR şi aflat în consultare publică timp de 10 zile începând din 27 mai 2015, cartoful pentru sămânță categoria Bază trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime:
(a) la inspecția oficială a culturii în câmp, procentul în număr de plante afectate de înnegrirea bazei tulpinii și putregaiul umed al tuberculilor a cartofului nu trebuie să depășească 1,0%;
(b) procentul în număr de plante neautentice soiului și procentul în număr de plante din soiuri diferite nu trebuie să depășească , în total, 0,1%, iar cel în descendență directă nu trebuie să depășească , în total, 0,25%;
c) în descendență directă procentul în număr de plante care prezintă simptome de viroze nu trebuie să depășească 4,0%
(d) la inspecția oficială a culturii în câmp, numărul de plante prezentând simptome de mozaic și procentul în număr de plante prezentând simptomele provocate de virusul ce provoacă răsucirea frunzelor nu depășesc în total, 0,8%;
Cartoful pentru sămânță categoria Certificată trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) la inspecția oficială a culturii în câmp, procentul în număr de plante afectate de râia neagră a cartofului nu trebuie să depășească 4,0%;
b) procentul în număr de plante care nu sunt conforme cu soiul în cauză și procentul în număr de plante din soiuri diferite nu trebuie să depășească, în total, 0,5%, iar cel în descendență directă nu trebuie să depășească , în total, 0,5%;
c) în descendență directă procentul în număr de plante care prezintă simptome de viroze nu trebuie să depășească 10,0%;
d) la inspecția oficială a culturii în câmp, procentul în număr de plante prezentând simptome de mozaic și procentul în număr de plante prezentând simptomele provocate de virusul ce provoacă răsucirea frunzelor nu depășesc , în total, 6,0%;”
Toleranțele premise la punctul 1 literele c) și (d) și la punctul 2 literele c) și (d) se aplică numai virozelor provocate de virusuri răspândite în Europa, prevede documentul citat.
Numărul maxim de generații de cartof categoria Bază este de patru, iar cel al generațiilor combinate de cartof categoria Prebază în câmp și de cartof categoria Bază este de șapte.
Numărul maxim de generații de cartof categoria Certificată este de două. Dacă generația nu este scrisă pe eticheta oficială, cartofii în cauză se consideră ca aparținând generației maxime permise în categoria respectivă, mai stabileşte proiectul de act normativ.
Condiții minime de calitate pentru loturile de cartof pentru sămânță
Toleranțe permise la următoarele impurități, defecte sau boli ale cartofilor de sămânță:
1. Prezența pământului și a corpurilor străine:1,0% din greutate pentru sămânța de cartof pentru sămânță categoria Bază și 2,0% din greutate pentru cartof pentru sămânță categoria Certificată;
2. putregai uscat și putregai umed, cu condiția să nu fie cauzate de Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus sau Ralstonia solanacearum: 0,5% din greutate, din care putregaiul umed reprezintă 0,2% din greutate;
3. defecte externe (de exemplu, tuberculi deformați sau vătămați): 3,0% în greutate.
4. raia comuna, care afectează tuberculii pe mai mult de o treime din suprafața lor: 5,0% din greutate.
5. rizoctonioza, care afectează tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafața lor: 5,0% din greutate.
6. râia făinoasă, care afectează tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafața lor: 3,0% din greutate.
7. Tuberculi zbârciți din cauza deshidratării excesive sau a deshidratării cauzate de râia argintie:1,0% din greutate.
Toleranța totală pentru punctele 2-7: 6,0% din greutate pentru cartofii de sămânță din categoria Bază și 8,0% din greutate pentru cartofii de sămânță din categori Certificată.