Preţurile produselor alimentare au scăzut, în medie, cu 1,17% în iulie 2015, raportat la iunie, şi cu 7,25% faţă de luna similară din 2014, potrivit datelor publicate în 11 august 2015 de Institutul Naţional de Statistică (INS).
La mărfurile nealimentare, preţurile au urcat în iulie, faţă de iunie, cu 0,48%, şi cu 1,26% comparativ cu iulie 2014. Şi tarifele la servicii s-au majorat în iulie, cu 0,09%, faţă de luna iunie, şi cu 2,20% comparativ cu luna similară a anului trecut, notează Agerpres, citând datele INS.
Cele mai mari ieftiniri: legume şi cartofi. Ouăle s-au scumpit
La grupa produselor alimentare, în comparaţie cu luna iunie, cel mai mult au scăzut, în iulie, preţurile la legume, cu 10,27%, la cartofi, cu circa 8%, şi la fructele proaspete, aproape 4%. Scumpiri s-au consemnat la citrice şi alte fructe meridionale, cu 2,56%, precum şi la ouă, cu 1,27%.
În privinţa produselor nealimentare, datele INS relevă o ieftinire relevantă doar la medicamente, cu 3,53%, şi la articole medicale, cu 3,36%, în timp ce creşteri semnificative de preţuri s-au înregistrat la gaze, cu 11,23%. La servicii, majorări au consemnat tarifele la apă, canal şi salubritate, cu circa 1%, iar scăderi uşoare preţurile la transportul aerian şi la telefon, cu 0,67%, dar şi cele percepute la serviciile de poştă şi telecomunicaţii, cu 0,44%.
Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor şi băuturilor. În consecinţă, în iunie, raportat la mai, preţurile produselor alimentare scăzuseră cu 8,23% şi cu 6,44% faţă de luna similară din 2014, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), mai notează Agerpres.