Cartofii şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în luna mai 2012, cu 12,76%, respectiv 4,93% faţă de luna anterioară, în timp ouăle s-au ieftinit cu 19,6%, conform datelor publicate în 11 iunie de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Datele statistice, citate de Agerpres, arată că legumele şi conservele din legume s-au scumpit, în mai 2012,cu 2,73%, iar alte produse alimentare precum citricele şi fructele meridionale, carnea de porc şi de bovine şi peştele proaspăt au înregistrat creşteri uşoare ale preţurilor situate între 0,12% şi 0,9%.
Laptele de vacă şi telemeaua de vacă şi de oaie au avut preţuri mai mici în mai, faţă de aprilie
Pe de alte parte, luna trecută s-au ieftinit laptele de vacă - cu 1,08%, fasolea boabe şi alte leguminoase - cu 0,38%, brânza telemea de oaie - 0,33%, iar brânza telemea de vacă - cu 0,28%. Per total, în luna mai, preţurile produselor alimentare au crescut cu 0,20%, comparativ cu luna aprilie 2012.
Şi preţurile produselor nealimentare şi ale serviciilor au crescut în ultima lună
Şi preţurile produselor nealimentare au crescut în mai cu 0,21%, faţă de aprilie, fiind înregistrate scumpiri uşoare la combustibili - 0,73% şi la autoturisme şi piese de schimb - 0,52%.
Tarifele serviciilor au înregistrat, per total, o creştere cu 0,53% în mai 2012, serviciile de telefonie şi de transport aerian fiind mai scumpe cu 1,37%, chiriile - cu 0,48%, iar serviciile de îngrijire medicală - cu 0,43%. Serviciile de transport urban au înregistrat o ieftinire uşoară - cu 0,06%.
Rata anuală a inflaţiei a coborât uşor la 1,79% în mai 2012, de la 1,8% în luna aprilie 2012.