Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău au dezvoltat, în premieră, o nouă tehnologie de cultivare a tomatelor pe bază de portaltoi, obţinând, astfel, plante-gigant ce pot ajunge la 15-20 metri şi care sunt rezistente la principalii dăunători.
„Primele plante au fost introduce în cultură prin selecţie naturală în 2007, în 2009 am publicat tehnologia de altoire a tomatelor, iar în această toamnă ne mândrim că avem portaltoi specializat pentru tomate altoite”, a declarat, citat de Agerpres, conducătorul echipei de cercetare, Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Potrivit acestuia, noua tehnologie a avut în vedere crearea unui material genetic rezistent la dăunătorii tradiţionali ai tomatelor.
„Materialul genetic selectat de noi pentru portaltoi deţine anumite gene de referinţă pentru dăunătorii de sol, totodată este viguros, puternic, capabil să valorifice bine solul, ca să alimenteze altoiul, iar plantele să se dezvolte foarte bine. Acestea depăşesc 10 metri înălţime, iar dacă avem spaţii protejate adecvate pe verticală, pot ajunge la 15-20 de metri înălţime”, a spus Costel Vânătoru.
„Deocamdată, cercetările sunt la început, dar dispunem deja de un lot de portaltoi valoros. Sunt cercetări care pot rezolva problemele grave cu care se confruntă atât cultivatorii, cât şi consumatorii. Este vorba de combaterea pe cale naturală a dăunătorilor de sol, care acum se combat foarte greu, iar substanţele de combatere sunt scumpe şi aduc atingere sănătăţii omului şi mediului”, a mai spus Vânătoru.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău are în portofoliu circa 700 de soiuri şi hibrizi de tomate.