Departe de agitaţia Timişoarei, printre dealurile Banatului, ajungem la Petrovaselo, sătucul vechi, dar plin de viaţă. Aici îşi are locaţia microferma legumicolă a familiei lui Dragoslav Novacovici - Petrovo Cherry.
Pe o suprafaţă de circa 35 de ari, grădina abundă de legume de sezon: ceapă verde, usturoi, salată, spanac ş.a.. Cele trei solarii se întind pe 1.500 mp, câte 500 mp fiecare, iar noi am ajuns la Petrovaselo chiar în perioada de transplantare a roşiilor din răsadniţă în solarii.
Am stat de vorbă cu Dragoslav, „capul familiei” şi administratorul fermei. Iată cum prezintă acesta, pe scurt, ferma familiei sale: „Petrovo Cherry este o fermă mică, de familie. De când mă ştiu mă ocup de legumicultură, mi-a plăcut întotdeauna să fac grădinărit, dar de acum cinci ani ne-am hotărât să ne apucăm mai serios de această activitate, să lucrăm mai mult şi mai calitativ. Avem undeva la 35 de ari, solarii şi grădină, şi pentru că se intră greu pe piaţă, am încercat să abordăm piaţa cu ceva deosebit, ceva cu care să atragem atenţia clienţilor. Asfel, am ales roşiile cherry”, ne-a spus, despre începuturile sale într-ale legumiculturii, Dragoslav.
De la sămânţă la recoltă, produs 100% românesc
Până în acest an, răsadurile erau produse în Ungaria. Fermierul ducea seminţe şi lua răsaduri, o afacere „păguboasă”, spune el: „Aveam costuri destul de mari la înfiinţarea şi transportul răsadurilor; am avut o discuţie cu familia, am pus pe hârtie cheltuielile şi am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să facem noi răsadurile. Anul acesta am încercat şi am început cu un risc: acela de a produce din seminţe de hibrizi româneşti, pe care le-am luat de la Staţiunea de cercetare de la Buzău. Încercăm astfel să mergem pe piaţă cu producţii sută la sută româneşti”. Petrovo Cherry va produce anul acesta, printre altele, ardei gras, kapia, gogoşar şi ardei iute. La roşii, pe lângă cele cherry, abonaţii noştri mizează şi pe „inimă de bou”, soi local de la care anul trecut au obţinut chiar şi roşii de 1 kg/bucata.
Produse cât mai naturale, dar nu ecologice
Fără a face vreun compromis, legumicultorul nu se sfieşte să ne spună că încearcă să producă natural, însă nu îşi asumă termenul de „ecologic”. „Noi încercăm să facem produse cât de cât naturale. Nu putem să zicem că sunt bio, pentru că nu sunt, dar le apreciem ca fiind aproape naturale pentru că folosim mult gunoi de grajd, drept fertilizant. La culturile care nu sunt în solarii aplicăm tratamente, pentru că necesită protecţie împotriva manei şi a altor dăunători. În principiu, folosim o tehnologie tradiţională de producere a legumelor în solarii: facem vreo două, trei fertilizări cu gunoi de pasăre şi în rest doar apă”, ne-a explicat Dragoslav.
Mai multe detalii despre ferma Petrovo Cherry puteţi citi în revista Ferma!